Wat doet een radio-dj?

De maatschappij
12 uur met Coen Swijnenberg

Je hoort ze altijd lekker kletsen als je de radio aanzet, dj’s. Tom wil graag dj worden, maar wat doet een dj eigenlijk op een dag. Samen met Ewout mag Tom een dag lang meelopen met radio-dj Coen Swijnenberg van het programma de Coen & Sander Show!

06.30

Het is nog hartstikke vroeg als Ewout bij Tom op de stoep staat om hem op te halen. Dat moet ook wel want veel radiozenders zenden 24 uur per dag uit, en voor elk uur is een dj nodig. Tom wil zelf graag dj worden en heeft al een hele set op zijn kamer staan.

Lees ook: Hoe zit een radio in elkaar?

10.00

Als internet radio-dj mag Tom zijn eigen muziek kiezen. Bij 3FM gaat dat anders. Daar krijgen ze muziek aangeleverd van pluggers en platenmaatschappijen. Uit al die nieuwe muziek wordt een selectie gemaakt voor de playlist van de radiozender. Een keer per week komen alle radio-dj’s van 3FM bijeen om te vergaderen.

11.00

Op de redactie van BNN wordt het hele programma in elkaar gezet. Dit doen Coen en Sander samen met behulp van een redactie.

Lees ook: Hoe wordt de Top 40 samengesteld?

14.00

Doormiddel van een schuifpaneel kan een dj de microfoon aan en uit zetten. Dit is handig want zo kan er tijdens de muziek eventueel nog overlegd worden. Met andere schuifjes kan de cd-speler worden bediend, of de jingles worden in gestart.

Lees ook: Waarom kun je een radiozender niet overal op dezelfde frequentie ontvangen?

16.00

De Coen en Sander Show! gaat van start. In de radiostudio zitten de twee dj’s. Ze volgen het programma dat ze eerder die dag met de redactie in elkaar hebben gezet.