Hoe los je een moord op? (deel 1)

De maatschappij
Still

Er bestaan veel tv-series waarin mensen vermoord worden. Daar duikt altijd een team stoere rechercheurs op om het op te lossen. Maar gaat het in het echt ook zo?

Speciale kleding

In series zie je mensen van de politie vaak in hun normale kleding onder de politielijn doorlopen. Ze wandelen gewoon rond op de plaats delict. Maar in het echt mag dat niet.

Op kleren zitten nog heel veel sporen, zoals etensresten, stof en haren. Daarom trekken de onderzoekers een wit pak over hun kleren aan. Ook trekken ze handschoenen aan, doen ze speciale zakjes om hun voeten en dragen ze een haarnetje.

Sporen zoeken

Eenmaal goed aangekleed gaan ze op zoek naar sporen. Er worden foto’s gemaakt van het slachtoffer en opvallende dingen in de omgeving, zoals een omgestoten glas of een bloedspetter op de grond. Ook wordt er gezocht naar sporen om een verdachte mee te kunnen opsporen. Denk aan haren of voetafdrukken.

DNA databank

Als dit soort sporen zijn gevonden, gaan ze naar het laboratorium. Daar wordt gekeken of iemands haar of vingerafdruk in de DNA databank staat. In die databank staan mensen die al een keer eerder zijn veroordeeld en daarbij hun DNA moesten afgeven.

Geen DNA

Mensen zonder strafblad staan niet in de databank. Als iemand vermoord is zonder crimineel verleden, moet de politie op een andere manier op zoek naar de dader. Denk aan videobeelden en de ondervraging van familieleden.

Privacy

Als iedereen een haar en vingerafdrukken zou afgeven aan de databank, zou dat een hoop zoekwerk schelen voor de mensen die moorden oplossen. Maar vanwege privacy hoeft dit niet, en gebeurt dit eigenlijk ook niet.

Weigeren

Je mag ook weigeren om DNA af te geven, maar als je met een goede reden verdacht wordt, kan de officier van justitie het wel verplichten.

Deel 2!

Wil je weten hoe de moord verder wordt opgelost? Kijk en lees dan hier deel 2!