Hoe oud was de oudste mens ter wereld?

Hoe oud was de oudste mens ter wereld?
Oma

Dat mensen heel oud kunnen worden is algemeen bekend. Mensen zijn de oudste zoogdieren. Iemand die ouder wordt dan 100 is bijzonder, maar wist jij dat er mensen zijn die nog veel ouder zijn geworden?

Oudste mens

Het record voor de oudste mens ter wereld staat op dit moment op naam van de Franse vrouw Jeanne-Louise Calment. Met een leeftijd van ruim 122 jaar is zij al sinds haar overlijden in 1997 officieel de oudste persoon ter wereld.

256 jaar?!

Maar er zijn ook records die iets anders beweren. Zo gaat er een verhaal rond dat er in 1933 een Chinese man is overleden die een leeftijd behaalde van 256 jaar! Hij zou 23 vrouwen hebben gehad en meer dan tweehonderd kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Of dit echt waar is weten we niet. Onderzoekers kunnen er niet achter komen of Li Ching Yuen – zo heet de man – écht tweeënhalve eeuw oud is geworden. Daarom is dit record niet erkend.

Oudste Nederlander

Het record voor de oudste inwoner van Nederland aller tijden staat op naam van Henny van Andel-Schipper. De vrouw, geboren in 1890, was ruim 115 jaar toen ze overleed. Ze heeft van 29 mei 2004 tot haar dood in 2005 in de boeken gestaan als de oudste persoon ter wereld. Toch bleek er een foutje gemaakt te zijn: niet Henny van Andel, maar Maria Esther de Capovilla bleek in die tijd de oudste mens ter wereld te zijn geweest. Henny heeft van die verandering in de wereldlijsten niets meer meegekregen. Zij was toen al overleden.

Rate this article

  • love 30% love
  • lol 20% lol
  • omg 20% omg
  • pff 30% pff
site-footer-logo