Hoe ontstaat een file?

De maatschappij
File in de avond

Je hebt je vader of moeder vast eens horen klagen over de file waar ze instonden. Maar hoe ontstaat zo'n file eigenlijk?

Twee soorten

Er zijn twee soorten files. De spitsfile, die door de ochtend- en avonddrukte ontstaat, en de file die ontstaat door werkzaamheden of aanrijdingen. Eén rijstrook wordt dan geblokkeerd en daardoor kan de stroom auto's niet doorrijden.

Zandloper

Je kunt het ontstaan van een file vergelijken met een zandloper. De opening in het midden van de zandloper is te smal om alle zandkorrels tegelijk door te laten. Er kan maar een beperkt aantal zandkorreltjes per keer doorheen. Daarom moet de rest wachten tot ze aan de beurt zijn. Zo gaat het ook met files.

Monitoren

Files worden gemeld door buschauffeurs, gewone automobilisten en politie-auto's. De monitoren die boven de snelweg hangen geven filesignalen door aan de verkeerscomputer in Driebergen.

Lengte

De lengte van de file wordt bepaald door de politie die naar de groene bordjes langs de kant van de weg kijkt. Ook helikopters en vliegtuigen van de luchtvaartdienst geven de lengtes door, die je dan later weer op de radio hoort.