Wie heeft de auto uit gevonden?

Wie heeft de auto uit gevonden?
een auto rijdt zo snel dat de achtergrond wazig is

Auto's heb je in allerlei vormen en maten. Op de kermis kan je lekker scheuren in botsautootjes. Thuis kan je spelen met kleine raceautootjes, en waarschijnlijk hebben je ouders een auto op de oprit staan. Maar wie heeft de auto eigenlijk uitgevonden?

Cugnot

De uitvinden van de 'automobile' was de Zwister Nicolas Cugnot. Hij ontwierp in 1763 als eerste een driewielig stoomwagentje. Het werd gebruikt om kanonnen te verplaatsen. Na deze uitvinding volgden er veel andere ontwerpen. 

Het stoomwagentje van Cugnot

Gurney

Het stoomwagentje van de Brit Gurney was de eerste die in 1832 tussen twee steden heen en weer reed. Het wagentje ging slechts 25 kilometer per uur. Dat is net zo snel als je kan fietsen op een racefiets met wind mee. 

Moderne tijd

De auto zoals we hem nu kennen ontstond pas toen de benzinemotor was uitgevonden. De uitvinder van de eerste echte auto was Karl Benz in 1871. Deze auto was eigenlijk een kar zonder paard, maar met een verbrandingsmotor als krachtbron.

Na 1885 gingen ook anderen auto's met een verbrandingsmotor bouwen. Er kwam een echte auto-industrie, die steeds betere wagens bouwde. Daardoor kwamen er meer auto's op de markt en dus ook op de weg. Maar de auto was voor een normaal gezin niet te betalen, alleen de rijke mensen reden in auto's. Nu zijn auto’s een heel normaal vervoermiddel en is het haast vreemd als iemand er geen heeft.

Rate this article

  • love 28% love
  • lol 21% lol
  • omg 24% omg
  • pff 28% pff
site-footer-logo