Wat doet een kermisbaas?

De maatschappij
 12 uur met een kermisbaas

Steijn is dol op de kermis. Wat doen de medewerkers van een kermis eigenlijk de hele dag? Om dat uit te zoeken gaan Steijn en Ewout, 12 uur op pad met een kermisbaas!

08.30

Officieel is de kermis nog gesloten, maar de eerste attracties draaien al rond. Elke ochtend wordt er gecontroleerd of alle moeren van de attractie nog vast zitten. Daarna wordt de rails gecontroleerd. De moeren die hoog in de attractie zitten, worden gecontroleerd met behulp van een klimtuigje en een trap. De kermismedewerker kan er zo toch bij komen! Daarna wordt er een testrondje gedaan om te kijken of alles werkt.

11.00

De medewerkers van de kermis reizen met de kermis mee. Ze wonen in woonwagens die vlak bij de kermis staan. Doordat ze in woonwagens wonen, zien ze heel veel verschillende plaatsen. De kinderen van de medewerkers krijgen les op een rijdende school. Ook dat is een woonwagen, alleen is deze omgebouwd tot klaslokaal.

12.30

Kermisbazen kunnen ook zelf attracties ontwerpen. Dit doen ze meestal door het eerst te bouwen met legoblokjes.

14.30

Om half drie gaat de kermis open. De lichten gaan aan, de klanten druppelen binnen en de kermisbazen laten de attracties op volle toeren draaien. Klanten kunnen een token kopen bij de balie. Dit is een speciale munt die laat zien dat ze betaald hebben om in de attractie te mogen.

20.30

De kermis is nog in volle gang, maar voor Ewout en Steijn zit de dag erop.

Wist je dat...

De snelste achtbaan ter wereld 240 km per uur gaat?
De suikerspin vernoemd is naar een Amerikaanse attractie: de suikerspinnerij.
Kermisattracties vaak eerst met Lego worden bedacht?
Je kriebels in je buik krijgt in de achtbaan door G-krachten?