Wat doen marechaussees precies?

De maatschappij

 

Veiligheid

Marechaussees werken voor de Koninklijke Marechaussee (KMAR) en zorgen voor de veiligheid in Nederland. Zij bewaken alle grenzen op zee en in de lucht en bewaken het vervoer van belangrijke mensen en voorwerpen.

KMAR

De KMAR is een soort politieorganisatie voor de veiligheid van iedereen in Nederland. Maar deze politieagenten mogen ook taken uitvoeren van de Koninklijke Marine, de Koninklijke Landmacht en de Koninklijke Luchtmacht. Om die reden zijn er ook altijd werkplekken van de KMAR bij kazernes, militaire vliegbases en de marinehaven.

Bewaken

Marechaussees bewaken de grenzen van ons land. De KMAR is daarom altijd op Schiphol en andere vliegvelden aanwezig. De marechausees hier checken paspoorten en zorgen voor veiligheid en orde.

Douane

Vaak wordt de KMAR verward met de Douane. Zo zeggen veel mensen dat ze op Schiphol door de douane zijn gegaan, terwijl ze eigenlijk de paspoortcontrole van de KMAR bedoelen. Je kunt onthouden dat de Marachaussee over mensen gaat en de Douane over goederen. De Douane speurt bijvoorbeeld drugs op met speurhonden. (De KMAR heeft ook speurhonden, die komen in actie als beveiligers en beveiligingsapparatuur vermoeden dat iemand een explosief in zijn bagage heeft gestopt.)

Helpen

Maar de KMAR doet meer. Ze zorgen er ook voor dat onze koningin, Prins Willem-Alexander en Maxima veilig over straat kunnen en dat alle paleizen bewaakt worden. Verder helpen zij de politie, bijvoorbeeld bij verkeerscontroles of waardetransporten. Op de motor begeleiden marechaussees auto’s die voorwerpen vervoeren die heel veel geld waard zijn. Zo voorkomen zij dat er dieven deze waardetransportauto’s proberen te bestelen!

Optreden

Naast beveiligingsdiensten voeren marechaussees ook ceremoniële diensten uit. Zo mogen zij optreden bij de aankomst van belangrijke buitelandse gasten op Nederlandse vliegvelden. De marechaussees vormen dan een erehaag bij het vliegtuig. Ook begeleiden zij de voertuigen met de belangrijke personen op de motor, met een sjiek woord heet dit een ‘ere-escorte’.