Alles wat je moet weten over het klimaat!

De aarde
natuur

Heb je wel eens gehoord over klimaatverandering, maar weet je niet precies wat het is? Weet je waarom koeienscheten zo slecht zijn voor het milieu? Of waarom we afval scheiden? Willem Wever vertelt je alles over het klimaat!

De gevolgen van klimaatverandering

Door hoe de mensen met de aarde omgaan, stijgt de temperatuur op aarde. Dit noemen we klimaatverandering. Wat zijn de gevolgen hiervan?

Groene stroom

Je hebt vast wel eens gehoord van groene stroom. En je hebt vast ook wel eens gezien hoe het wordt opgewekt, bijvoorbeeld door grote windmolens met drie wieken. Die staan vaak langs de snelweg. Maar ook zonne-energie is groene stroom. Wat is het verschil met normale stroom? Hoe wordt groene stroom opgewekt? Wat kun je er allemaal mee? 

Plastic soup

Plastic soup is al het plastic dat in de zee terecht is gekomen. Dit is slecht voor vogels, vissen en andere zeedieren. Zij kunnen het plastic opeten en doodgaan. Is er in elke zee plastic soup? En wat kunnen we er tegen doen?

Vogels en plastic

Dat vissen, schildpadden en andere zeedieren doodgaan door plastic in de zee, dat wist je misschien al. Maar ook voor vogels is het heel slecht. Dierendeskundige Auke Florian legt uit wat er precies met een vogel gebeurt nadat hij plastic heeft gegeten.

Slechte koeienscheten

Meten is weten! Met een speciaal apparaat kan worden gemeten hoe slecht een koeienscheet eigenlijk is voor het milieu. Een koe blijkt een hoop slechte stoffen de lucht in te sturen, want uit zijn kont ontsnapt wel 400 liter gas per dag! Willem Wever zoekt uit hoe ze dit meten en waarom dit slecht is voor het milieu.

Vega(n) leefstijl

Door broeikasgassen in de lucht wordt de aarde steeds warmer, en dat zorgt voor klimaatverandering. Daarom eten sommige mensen vegetarisch. Hoe helpt dat voor het milieu? En wat is het verschil tussen vegetarisch en vegan?

Afval scheiden

Je hebt thuis vast een aantal verschillende afvalbakken. Restafval, groenafval, plastic, misschien zelfs papier... Waarom moeten we al deze verschillende soorten afval eigenlijk scheiden?

Rijden op zon

Auto's zijn niet bepaald goed voor het milieu. Daarom zoeken mensen wereldwijd naar manieren om auto's milieuvriendelijker te maken. Dan kun je je afvragen: rijden we binnenkort op zonne-energie?

Recyclen maar!

Je hebt veel verschillende afvalbakken om afval in te scheiden. Niet alleen thuis, maar ook bijvoorbeeld in de supermarkt. Glas, plastic flessen, batterijen, papier... We recyclen er op los! Maar hoe werkt dat allemaal?