Hoe kan het dat je van sommige muziek vrolijk wordt en van sommige verdrietig

Wetenschap & Techniek

Een lastige vraag, omdat de beleving van muiziek heel persoonlijk is. Toch is er wel iets over te zeggen.

Droevige elementen

Er zijn een paar elementen, die kunnen zorgen voor droevige of vrolijke muziek. Ten eerste is er het verschil van majeur en mineur toonsoorten. Majeur wordt meestal ervaren als vrolijke muziek en mineur als droevige muziek. Dit kan worden beïnvloed door tempo. Langzame, slepende, muziek wordt vaker ervaren als droevig. Terwijl als het tempo hoog is en ook nog met gebruik van tegenaccenten (upbeat) als energiek en daarmee als vrolijker muziek ervaren kan worden.

Grappige muziek

Dan zijn er ook nog effectklanken die mensen aan het lachen kunnen krijgen. Sommige vormen van pizzicati (plukken aan de snaren van strijkinstrumenten), noten in extreme registers van instrumenten en bepaalde slagwerkinstrumenten kunnen bepalend zijn voor de sfeer van de muziek.

Lees ook: Hoe komt een dj aan zijn muziek?

Een fagot die een springerige baslijn speelt, soms met hoge en lage uitschieters, kan ook grappig zijn. De fagot heet niet voor niets ook wel de clown van het orkest. Een lange roffel op een grote trom geeft een heel diep rommelend geluid en kan daardoor bijvoorbeeld een gevoel van dreiging oproepen. Een klokkenspel of celesta geven vaak een dromerig effect.

Weet jij ook...

Waarom honden janken als ze bepaalde muziek horen?

Hoe muziek vroeger werd opgenomen?