Waar staat hectometerpaaltje 1?

De maatschappij
Waar staat hectometerpaaltje 1?

Je ziet vaak van die paaltjes langs de kant van de weg met een nummer erop. Hectometerpaaltjes zijn dat. Maar heb jij ooit hectometerpaaltje nummer 1 gezien?

 

Kilometers


Hectometerpaaltjes zouden eigenlijk kilometerpaaltjes moeten heten, ze geven namelijk een waarde in kilometers aan. Een weg begint meestal met paaltje 0, dus op de meeste wegen staat paaltje 1 op 1 kilometer vanaf het begin. Maar niet op allemaal. Op de snelweg (en op veel andere wegen) kom je iedere 100 meter een paaltje met een groen bordje tegen. Daarop staat een getal en meestal ook het nummer van de weg. Het nummer van de weg is bijvoorbeeld A1 of N99. De getallen zijn bijvoorbeeld: 2,1 - 2,2 - 2,3 enzovoort. Dat zijn waarden in kilometers, dus eigenlijk hadden het kilometerbordjes moeten heten. Maar omdat ze iedere 100 meter staan heten het hectometerbordjes.

 

Een boel getallen


Op iedere weg beginnen ze de hectometers (eigenlijk kilometers dus) opnieuw te tellen: 0,0 - 0,1 - 0,2 enzovoort. Maar soms beginnen ze niet bij 0,0 te tellen. Bijvoorbeeld als het beginstuk van een weg wordt afgesloten. Ze gaan dan niet alle hectometerbordjes die er al staan vervangen, maar laten de weg bijvoorbeeld beginnen bij 3,5. Het is belangrijk dat er op ieder hectometerbordje een ander getal staat. Zo kunnen politie en ambulance een plek op de weg gemakkelijker vinden als er een ongeluk is. Daarom maakt het niet veel uit of een weg begint bij 0,0 of 3,5. Hectometerpaaltje 1 staat op veel wegen 1 kilometer vanaf het begin, maar op sommige wegen helemaal niet!

Wil je meer weten over de borden langs de weg? Kijk dan eens hier. Deze vraag is beantwoord door expert Harry Fluks.