Hoe word je een dierenarts?

De maatschappij
dierenarts

Wanneer je dierenarts wil worden, moet je zorgen dat je een vwo-einddiploma hebt met het profiel natuur en gezondheid of natuur en techniek. Je mag dan meeloten aan de Universiteit Utrecht. Dit is de enige school in Nederland waar je Diergeneeskunde kunt studeren.

Loten

Er zijn veel meer mensen die dierenarts willen worden, dan dat er dierenartsen nodig zijn. Daarom moet iedereen loten voor één van de 225 plekjes die er zijn op de universiteit. Als je uitgeloot wordt, moet je een jaartje wachten voor je het weer kunt proberen. In totaal mag je 3 keer meeloten. Als je hogere cijfers hebt op je diploma, maak je meer kans om ingeloot te worden. Maar ook als je grote dieren op de boerderij wilt helpen, heb je weer meer kans om ingeloot te worden. Dat komt omdat bijna iedereen met kleine huisdieren wil werken, terwijl er juist dierenartsen nodig zijn die koeien en schapen beter maken.

De opleiding

De opleiding duurt minimaal 6 jaar. Omdat er zoveel dieren zijn en je nooit alles kunt weten, kies je meteen al over welke dieren je het meeste wilt leren. Kies je bijvoorbeeld voor kleine huisdieren, dan leer je alles over honden, katten, cavia's, muizen en hamsters. Je leert welke ziektes ze kunnen krijgen en hoe ze er van binnen uitzien. Kies je voor landbouwhuisdieren, dan leer je juist meer over koeien, schapen en geiten. De eerste 4 jaar leer je vooral veel uit boeken en mag je soms al iets proberen. De laatste 2 jaar ga je al oefenen als oefen-dierendokter. Dat is om een beetje te wennen. Uiteindelijk ben je klaar en mag je jezelf dierenarts noemen.