Wie bedenkt straatnamen?

De maatschappij
straatnaam

In Nederland is de gemeente verantwoordelijk voor de naamgeving van straten en pleinen. Het College van Burgemeesters en wethouder stelt ze vaak vast in samenwerking met een commissie. In die commissie zitten allemaal verschillende mensen. Vaak enkele gemeenteraadsleden, iemand die veel weet van de geschiedenis van de stad en soms zelfs een postbode! (die kent natuurlijk alle straatnamen die er al bestaan).

Straten met een thema

Straatnamen worden vaak vernoemd naar een persoon. De gemeente kiest dan vrijwel altijd een persoon die overleden is. In een wijk of buurt probeert de gemeente meestal de straatnamen op elkaar af te stemmen. Zo zijn bijvoorbeeld straten die naar bloemen of schilders vernoemd zijn, vaak in dezelfde wijk te vinden. Maar tegenwoordig heb je ook de stripheldenbuurt en de televisiebuurt.

Lees ook: Waarom bestaan er even en oneven huisnummers?

Gemeenten geven meestal alleen namen aan wegen waar adressen aan gelegen zijn. Autosnelwegen krijgen daarom zelden een straatnaam maar vaak een letter en cijfer. De gekste straatnamen vindt je toch wel in Almere. Wat dacht je van de Elvis Presleystraat, de Fagotstraat, het Paulus de boskabouterhof en zelfs Sesamstraat bestaat in Almere!

Weet jij ook...

Wat de nummers betekenen die altijd op stoplichten staan?

Waarom even huisnummers in de straat tegenover oneven nummers staan?