Waarom heet de Gouden Eeuw de Gouden Eeuw?

Geschiedenis
Het Rijksmuseum

Misschien heb je wel eens gehoord van ‘de Gouden Eeuw’. De Nederlandse Gouden Eeuw was de zeventiende eeuw. Maar waarom noemen we die tijd zo? De zeventiende eeuw was namelijk een periode van bloei. Het ging erg goed met het land, maar deze eeuw kent ook een schaduwkant.

Zelfportret van Rembrandt

Negentiende eeuw

De mensen die in de zeventiende eeuw leefden, kenden de naam ‘de Gouden Eeuw’ helemaal niet. Pas later, in de negentiende eeuw, gingen de mensen die geschiedenis bestudeerden die naam gebruiken. In de negentiende eeuw ging het juist niet zo goed met Nederland. Daarom vonden ze op dat moment de zeventiende eeuw heel bijzonder.

Bloei

De zeventiende eeuw was in Nederland een periode van bloei. Het ging heel erg goed met het land. Er was veel rijkdom waardoor mensen mooie en dure spullen konden kopen, zoals kunst. In die tijd woonden hier een hoop beroemde schilders, zoals Rembrandt en Frans Hals. Daar is Nederland erg beroemd om geworden.

Handel en ontwikkeling

Het ging ook goed met de handel, vooral de handel over de zee. Nederland had veel gebieden buiten Nederland waar ze de baas over was. Dat noem je koloniën. Er was ook een goed leger en Nederland liep voorop met technologische en wetenschappelijke ontdekkingen.

Niet buitengesloten

Er verhuisden in deze periode veel mensen naar Nederland, omdat er geld te verdienen was. Ook was Nederland beroemd om zijn religieuze tolerantie. Dat betekent dat mensen niet gediscrimineerd of buitengesloten werden als ze een ander geloof hadden dan de meeste Nederlanders.

Grieken en Romeinen

In de negentiende eeuw kreeg deze bloeiperiode dus de naam ‘de Gouden Eeuw’. Die naam heeft een hele oude geschiedenis. Zelfs de Grieken en Romeinen gebruikten deze naam al om een bloeiperiode in de geschiedenis te benoemen.

Discussie

Vandaag de dag twijfelen sommige mensen over de naamkeuze. Wie de Gouden Eeuw hoort, denkt namelijk meteen aan een mooie tijd. Maar deze eeuw heeft ook een schaduwkant. In andere landen was de zeventiende eeuw namelijk een dramatische periode. Nederland was mede verantwoordelijk voor mensenhandel en dwangarbeid. Dit zijn punten waar we als land niet trots op zijn. Over de naamkeuze valt dus over te discussiëren.

Bron: Huygens ING