Naar vraag & antwoord

waarom heet de gouden eeuw de gouden eeuw Geschiedenis

Bekijk antwoord
waarom heet de gouden eeuw de gouden eeuw
waarom heet de gouden eeuw de gouden eeuw

luuk stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Misschien heb je wel eens gehoord van ‘de Gouden Eeuw’. De Nederlandse Gouden Eeuw was de zeventiende eeuw. Maar waarom noemen we die tijd zo?

Negentiende eeuw

De mensen die in de zeventiende eeuw leefden, kenden de naam ‘de Gouden Eeuw’ helemaal niet. Pas later, in de negentiende eeuw, gingen de mensen die geschiedenis bestudeerden die naam gebruiken. In de negentiende eeuw ging het juist níet zo goed met Nederland. Daarom vonden ze op dat moment de zeventiende eeuw heel bijzonder.

Bloei

De zeventiende eeuw was in Nederland een periode van bloei. Het ging heel erg goed met het land. Er was veel rijkdom waardoor mensen mooie en dure spullen konden kopen, zoals kunst. In die tijd woonden hier een hoop beroemde schilders, zoals Rembrandt en Frans Hals. Daar is Nederland erg beroemd om geworden.

Handel en ontwikkeling

Het ging ook goed met de handel, vooral de handel over de zee. Nederland had veel gebieden buiten Nederland waar ze de baas over was. Dat noem je koloniën. Er was ook een goed leger en Nederland liep voorop met technologische en wetenschappelijke ontdekkingen.

Niet buitengesloten

Er verhuisden in deze periode veel mensen naar Nederland, omdat er geld te verdienen was. Ook was Nederland beroemd om zijn religieuze tolerantie. Dat betekent dat mensen niet gediscrimineerd of buitengesloten werden als ze een ander geloof hadden dan de meeste Nederlanders.

Grieken en Romeinen

In de negentiende eeuw kreeg deze bloeiperiode dus de naam ‘de Gouden Eeuw’. Die naam heeft een hele oude geschiedenis. Zelfs de Grieken en Romeinen gebruikten deze naam al om een bloeiperiode in de geschiedenis te benoemen. Bron: Huygens ING

luuk stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Challenges