waarom heet de gouden eeuw de gouden eeuw

waarom heet de gouden eeuw de gouden eeuw
Johannes Vermeer, het melkmeisje

Misschien heb je wel eens gehoord van ‘de Gouden Eeuw’. De Nederlandse Gouden Eeuw was de zeventiende eeuw. Maar waarom noemen we die tijd zo?

Negentiende eeuw

De mensen die in de zeventiende eeuw leefden, kenden de naam ‘de Gouden Eeuw’ helemaal niet. Pas later, in de negentiende eeuw, gingen de mensen die geschiedenis bestudeerden die naam gebruiken. In de negentiende eeuw ging het juist níet zo goed met Nederland. Daarom vonden ze op dat moment de zeventiende eeuw heel bijzonder

Bloei

De zeventiende eeuw was in Nederland een periode van bloei. Het ging heel erg goed met het land. Er was veel rijkdom waardoor mensen mooie en dure spullen konden kopen, zoals kunst. In die tijd woonden hier een hoop beroemde schilders, zoals Rembrandt en Frans Hals. Daar is Nederland erg beroemd om geworden.

Zelfportret van Rembrandt

Handel en ontwikkeling

Het ging ook goed met de handel, vooral de handel over de zee. Nederland had veel gebieden buiten Nederland waar ze de baas over was. Dat noem je koloniën. Er was ook een goed leger en Nederland liep voorop met technologische en wetenschappelijke ontdekkingen.

Niet buitengesloten

Er verhuisden in deze periode veel mensen naar Nederland, omdat er geld te verdienen was. Ook was Nederland beroemd om zijn religieuze tolerantie. Dat betekent dat mensen niet gediscrimineerd of buitengesloten werden als ze een ander geloof hadden dan de meeste Nederlanders.

Grieken en Romeinen

In de negentiende eeuw kreeg deze bloeiperiode dus de naam ‘de Gouden Eeuw’. Die naam heeft een hele oude geschiedenis. Zelfs de Grieken en Romeinen gebruikten deze naam al om een bloeiperiode in de geschiedenis te benoemen.

Bron: Huygens ING

Rate this article

  • love 21% love
  • lol 19% lol
  • omg 31% omg
  • pff 29% pff
site-footer-logo