Waarom is de kleur van jongens blauw en die van meisjes roze?
Als er een baby geboren is, wordt er vaak beschuit met muisjes gegeten. Je kunt dan zien of de baby een jongetje of een meisje is: bij blauwe muisjes is er een jongetje geboren en bij roze muisjes een meisje. Maar waarom hoort de kleur blauw bij jongetjes en de kleur roze bij meisjes?
De kerk
Heel lang geleden werd er al een onderscheid gemaakt tussen kleuren voor jongens en voor meisjes. Je zag het vershil vooral in de kerk. Jezus werd bijvoorbeeld vaak afgebeeld in een rood gewaad. Rood stond daardoor voor mannelijkheid. Maria droeg vooral veel blauwe kleding en dus stond de kleur blauw voor vrouwelijkheid. Vroeger was de kleurverdeling dus omgekeerd!
Witte kleding
In het begin van de vorige eeuw waren meisjes nog niet roze en jongens nog niet blauw gekleed. Alle babykleding was toen gewoon nog wit. Dat komt doordat de verf voor het kleuren van kleding giftig was. Hier kwam vanaf de jaren '20 verandering in. Toen werd er in Amerika een techniek ontwikkeld, die ervoor zorgde dat je kleding kon verven met een niet-giftige stof. Maar waarom werd de kleur blauw aan jongens gegeven en de kleur roze aan meisjes?
Geboortekaartjes
In de jaren '20 ontstonden ook de eerste geboortekaartjes. Daar zag je voor het eerst de kleurverdeling: de meisjes geboortekaartjes kregen een roze kleur en die van de jongens kregen een blauwe kleur. Blauw werd toen gezien als de kleur van de bescherming en daarom gaven ze deze kleur aan jongetjes. Jongetjes werden namelijk gezien als meer waardevol dan meisjes. Ook droegen mannen vaak een blauw uniform. Roze werd gebruikt voor meisjes, omdat de kleur roze je doet denken aan lief- en zachtheid. Meisjes werden daarmee vaker in verband gebracht.
Westerse gewoonte
De verdeling van de kleuren blauw en roze voor jongens en meisjes hebben we vandaag de dag nog steeds. Maar alleen in de westerse wereld is dit het geval. In de rest van de wereld krijgen baby's gewoon kleding aan in alle andere kleuren!