Hoe kan je zien of een vis een jongen of een meisje is?

Hoe kan je zien of een vis een jongen of een meisje is?

Het is lang niet altijd te zeggen of een vis een jongen (mannetje) of een meisje (vrouwtje) is. Dat hangt van de soort vis af.

Er bestaan duizenden verschillende soorten vissen. Bij sommige vissoorten is het verschil tussen het mannetje en het vrouwtje goed te zien. De mannetjes zijn vaak gekleurder, hebben langere vinnen en/of grotere staarten. De vrouwtjes zijn vaak saaier van kleur, bijvoorbeeld bruin of grijs.
Zo krijgt de driedoornige stekelbaars in het voorjaar een prachtig bruidskleed. Hij heeft dan een oranjerode buik en groen en blauw achterlijf. Het snotolf-mannetje krijgt in de paartijd een rode buik, terwijl het vrouwtje groenig blijft. Deze vissen leven in de Noordzee. De honinggoerami, een aquariumvis uit Noordoost-India is normaal grijsgroen. Maar in de paartijd wordt het mannetje heel kleurig (roodachtig-honinggeel met een groene aarsvin en een hemelsblauwe rugvin). Om verliefd op te worden!

Bij veel vissoorten zitten de voortplantingsorganen in het lichaam. Het zijn een soort holle zakjes die eieren of zaadcellen maken. Bij een aantal andere vissoorten, zoals bij de gup, hebben mannetjes een soort penis: een gonopodium.

Bij heel veel andere vissoorten zijn de mannetjes en de vrouwtjes niet van elkaar te onderscheiden. Ze lijken sprekend op elkaar. En om het nog ingewikkelder te maken: er zijn zelfs soorten die van geslacht kunnen veranderen. Mannetjes veranderen dan in vrouwtjes of andersom.

Challenges