Waarom bezorgen ze ronde pizza's in een vierkante doos?

De maatschappij
Pizza in een doos

Diepvriespizza’s, afhaalpizza’s en bezorgpizza’s zitten altijd in vierkante dozen. Hoe komt dat? Is het omdat pizza’s nooit precies rond zijn en daarom niet in een ronde doos zouden passen? Of zouden pizza’s in vierkante dozen bezorgd worden, omdat ze anders moeilijk uit de doos te krijgen zijn. Een beetje zoiets als de beschuitjes die verpakt worden in een ronde verpakking.

New York

We belden New York pizza op voor hulp, en Martijn Bouwman kwam met het verlossende antwoord: ‘Pizza’s zitten in vierkante dozen, omdat die makkelijker te vouwen zijn. Heb je wel eens een ronde doos proberen te vouwen? Veel succes!’ En de dozen zijn vierkant, omdat dat goedkoper is in de productie. Ze zijn makkelijker te snijden en er gaat minder karton verloren. De dozen van New York pizza zijn trouwens sinds kort achthoekig, ietsje ronder maar nog steeds hoekig en makkelijk vouwbaar. De dozen komen, net als het recept voor de pizza’s, uit Italië.

De smaak

Daarnaast draagt de vorm ook bij aan de smaak van de pizza en de pizza blijft op temperatuur. De vierkante vorm zorgt ervoor dat de pizza precies genoeg warmte vasthoudt. Door de ventilatiegaten in de zijkant van de doos kan de juiste hoeveelheid stoom ontsnappen. Je pizza wordt hierdoor niet een natte en slappe hap. Zo te lezen, hebben ze heel goed nagedacht over de vorm.

Bron: 24 Kitchen