Hoe wordt een luchtballon bestuurd?
Jij hebt vast weleens zo'n hele grote luchtballon gezien in de lucht! Maar vraag jij dan ook weleens af hoe een luchtballon wordt bestuurd?
Het materiaal van een luchtballon is heel dun, het is zelfs nog dunner dan een zakdoek. Het is ongeveer 1000 vierkante meter groot.
Blazen
Om de ballon de lucht in te krijgen zijn er eerst twee motortjes nodig. Deze motortjes blazen koude lucht in de ballon waardoor je ballon wordt opgeblazen. Als de ballon voor een groot deel is opgeblazen dan wordt hij verder opgeblazen door een grote vlam. De warmte van de grote vlam zorgt ervoor dat de ballon rechtop komt te staan en dat hij de lucht in gaat. Om hoger in de lucht te komen moet de ballon warmer gemaakt worden en dat gebeurt met een grote vlam.
Sturen
Eigenlijk kun je een luchtballon niet sturen. Wat je wel kunt doen is hem mee laten gaan met de wind. Op verschillende hoogtes in de lucht is de windrichting namelijk anders. Als je bijvoorbeeld hoger de lucht in gaat ga je naar het noorden maar als je lager in de lucht hangt dan ga je bijvoorbeeld naar het westen.
Via het weerbericht, een meteoroloog en door te spugen kan er bepaald worden wat de windrichting is. De bestuurder van de luchtballon kan op deze manier de route bepalen.