Hoe kom je in de Tweede Kamer?

De maatschappij
Tweede kamer

De Tweede Kamer heeft 150 leden, daar wordt je er niet zomaar één van. Je ziet nooit vacatures voor Kamerlid: het is een functie waar je in moet groeien. Als je Kamerlid wil worden, heb je twee opties. Je kan je aansluiten bij een politieke partij of je kan een eigen partij beginnen. Hoe werkt dat precies? Wij hebben alles voor je op een rijtje gezet!

Kiesrecht

Een politieke partij is een groep(je) mensen die dezelfde ideeën hebben over wat er in Nederland zou moeten gebeuren, bijvoorbeeld op het gebied van arbeid of dieren. Iedere Nederlander heeft kiesrecht, actief en passief. Je actieve kiesrecht houdt in dat je vanaf je 18e mag stemmen in Nederland. Passief kiesrecht betekent dat iedere Nederlander zich verkiesbaar mag stellen.

In de politiek

Stel dat je een partij hebt gevonden die dezelfde ideeën heeft als jij, dan kan je daar lid van worden. Als je heel actief bent binnen die partij, zou je kunnen proberen gemeenteraadslid te worden in de stad waar je woont. Als je dat leuk vindt, kan je proberen op de landelijke kieslijst te komen.

Verkiezingen

Wanneer er dan weer verkiezingen zijn, die zijn er elke vier jaar, kunnen mensen op jou stemmen. Als jouw partij bij de verkiezingen genoeg stemmen heeft gehaald om in de Tweede Kamer te komen, wordt er gekeken hoeveel Kamerleden jouw partij mag leveren. De mensen op de kieslijst die de meeste stemmen hebben gekregen, gaan de Kamer in.

Je eigen partij

Wanneer je zelf een partij wil beginnen moet je hard werken. Je moet een partijprogramma schrijven waar in staat waar jouw partij allemaal voor staat en je moet leden verzamelen. Als je genoeg leden hebt kan je tegen betaling een ledenlijst inleveren bij de Kiesraad. Je mag dan meedoen aan de verkiezingen. Als genoeg mensen op jouw partij stemmen, kan je ook in de Tweede Kamer komen.