Wat is het verschil tussen vegetarisch en vegan?

Eten en drinken
Snijplank met groente en fruit erop

De meeste mensen zijn bekend met de term vegetarisch, maar tegenwoordig zijn er ook steeds meer mensen vegan. Wat is het verschil tussen die twee? Willem Wever weet het!

Vegetarisch

Iemand die vegetarisch is eet geen vlees. Sommige vegetariërs eten helemaal niets van een gedood dier, zoals bijvoorbeeld gelatine. Andere zijn iets soepeler met hun eetpatroon. Zo zijn er mensen die geen vlees eten, maar wel vis. Die worden pescotariërs genoemd. Sommige mensen noemen zich ook vegetariër maar eten nog wel gevogelte (kip, kalkoen). Zij worden officieel pollotariër genoemd.

Vegan

Iemand die vegan is gebruikt helemaal geen dierlijke producten. Naast vlees eten ze ook geen zuivel, eieren en andere etenswaren die van dieren afkomen. Dat klinkt heel moeilijk maar als in de schappen van de supermarkt kijkt zie je tegenwoordig steeds meer vegan producten. Er zijn zelfs vegan pizza en koekjes!

Redenen

Iemand kan verschillende redenen hebben om vegetarisch/veganistisch te eten. Ze vinden het zielig voor de dieren, ze zijn allergisch of willen graag wat goeds doen voor het milieu.