Wat zijn zwaartekrachtsgolven?

Wetenschap & Techniek
Willem Wever

Albert Einstein voorspelde het al, er moet iets bestaan zoals zwaartekrachtsgolven. Hij zei er wel gelijk bij dat het ongelofelijk moeilijk zou worden om ze te kunnen meten. Zo moeilijk dat het waarschijnlijk nooit zou lukken ze te meten. Maar in 2016 is het wetenschappers toch gelukt!

Verschillende soorten golven

Er zijn heel veel verschillende soorten golven. Sommige kun je zien zoals de golven in de zee. Andere zijn onzichtbaar. Geluidsgolven bijvoorbeeld. Deze zorgen ervoor dat je kan horen, maar je kan ze niet zien! Zwaartekrachtsgolven zijn ook onzichtbaar.

Lees ook: Heeft Einstein echt bestaan?

Einstein

Albert Einstein voorspelde honderd jaar geleden al dat er in de ruimte waarschijnlijk ook golven zijn. Zwaartekrachtsgolven. Nu denk je misschien tussen de sterren en planten zit toch helemaal niets. Alleen ruimte. Einstein dacht daar anders over.

Lees ook: Wat gebeurd er als we in een zwart gat worden gezogen?

Vissen

Hij vergeleek de ruimte met de zee. Vissen hebben misschien niet door dat ze in het water zitten. Het is er gewoon, maar als er nu een stroming ontstaat die de vissen meesleurt dan hebben ze dat wel door. Einstein bedacht dat bij een draaikolk in het water vissen om elkaar heen draaien, net zoals planeten en sterren dat doen in de ruimte.

Lees ook: Als een straaljager door de geluidsbarriere gaat hoor je een knal, hoe kan dat?

Zwaartekrachtsgolven

Hoe kan het dat de aarde constant om de zon blijft draaien? Die vraag hield Einstein de hele dag bezig. Je kan het antwoord het beste vergelijken met een trampoline. Als je een bal (de aarde) over een trampoline heen rolt, rolt deze vrolijk rechtdoor zonder problemen. Maar leg je een zwaar voorwerp (de zon) in het midden van de trampoline dan blijft de bal (de aarde) daar rondjes omheen draaien. Hij zit gevangen in de zwaartekracht van het voorwerp. Vervang je de zon nu door een exploderende ster dan zorgt de beweging van die ster voor golven in de ruimte én dat zijn de zwaartekrachtsgolven!