Wat is zwavelzuur en hoe gevaarlijk is het?

Wetenschap & Techniek
zwavel

Zwavelzuur
Zwavelzuur is de vloeistof die in de accu van een auto zit. Zwavelzuur wordt gemaakt van zwavel. Zwavel is een gele vaste stof en zit in verschillende mineralen in de aardkorst. Het zit ook in aardolie, waar we de meeste zwavel uithalen om zwavelzuur van te maken. Door zwavel te verbranden (onder hoge druk) en daarna met water te laten reageren kun je zwavelzuur maken.   

Kleurloos
Puur zwavelzuur is een kleurloze vloeistof. Het ziet er een beetje uit als water, maar het is dikker en stroperiger. Als je het ergens in probeert te gieten dan vloeit het niet zo gemakkelijk. Voor de meeste toepassingen wordt zwavelzuur verdund met water.

Citroenzuur
Een zuur ken je wel. Een citroen smaakt zuur omdat er een stof in zit (citroenzuur) die in water een ‘proton’ afsplitst. Een proton is een heel klein positief geladen deeltje die de zure smaak veroorzaakt. In kleine hoeveelheden is dat niet gevaarlijk. In onze maag zit ook zuur. Maar in grote hoeveelheden worden die protonen wel gevaarlijk.

Lees ook: Hoe wordt benzine gemaakt? 

Water
Zwavelzuur reageert erg heftig bij contact met water. Er komt veel warmte bij vrij. Geconcentreerd zwavelzuur wordt ook weleens als gootsteenontstopper gebruikt, juist omdat er zoveel warmte bij vrijkomt in de afvoerpijp van de gootsteen.

Spatten
Als je water mengt met geconcentreerd zwavelzuur gaat het spatten. Door het spatten krijg je het zuur gemakkelijk op je huid of in je ogen.    

Irritatie
Je huid prikt, het zwavelzuur brandt op je huid en alles raakt geïrriteerd. Als je het te lang laat zitten raken je huid en ogen zelfs onherstelbaar beschadigd. Dat wil je natuurlijk niet. Heel veel spoelen met water is het enige wat helpt als je het zuur op je huid of in je ogen hebt gekregen.

Bron: Leraar B. de Bruin. Hij is wetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam. 

Weet jij ook..

waarom een zuurstok een zuurstok heet, terwijl deze zoet is? 

wat citrusvruchten zijn?