Alles over straaljagers & vliegtuigen

Wetenschap & Techniek
Hoe tank je een F-16 in de lucht?

In de uitzending van zondag 6 december 2020 was het tijd voor actie! Joep had een vraag over het tanken van een straaljager. Kan dit zomaar in de lucht? Tim en Joep mochten mee met een transportvliegtuig.

Transportvliegtuig

Het vliegtuig heeft een moeilijke naam genaamd de McDonnell Douglas KDC-10. Het is een bijzonder vliegtuig. Dit toestel kan namelijk grote hoeveelheden vracht en personeel snel vervoeren. Ook dient dit vliegtuig als tankstation. Meer weten? Hieronder vind je genoeg filmpjes en artikelen over het onderwerp: vliegtuigen.

Een jachtvliegtuig

Straaljagers zijn echte jachtvliegtuigen en behoren bij het leger van Nederland. De Koninklijke Luchtmacht gaat over deze vliegtuigen. In de uitzending van Willem Wever zie je een F-16 voorbijvliegen. Dit vliegtuig kan een luchtgevecht voeren en kan worden gebruikt voor een precisiebombardement. Dit betekent dat je nauwkeurig een bom kan laten vallen met een minimale kans op onbedoelde schade en burgerslachtoffers.

Topsnelheid

Een F-16 kan een topsnelheid halen van 2.000 kilometer per uur. Ter vergelijking: de snelste achtbaan in Nederland haalt een snelheid van 106 kilometer per uur. Moet je nagaan hoe snel dit toestel gaat. Het vliegtuig weegt in totaal 11.000 kilo. Maar wanneer het vliegtuig helemaal beladen is, weegt het toestel 16.000 kilo.

Joep & Tim

Hoe tank je?

Het tanken gaat met een boom. Zo heet de tankslang die vanuit het transportvliegtuig door de boomoperator met een joystick wordt bediend. De boomoperator zorgt ervoor dat de straaljager op precies de juiste plek komt te vliegen om te worden bijgetankt. Dit kan met behulp van camera’s. Dit kan je zien in de video.