Alles over straaljagers & vliegtuigen

Alles over straaljagers & vliegtuigen

In de uitzending van zondag 6 december 2020 was het tijd voor actie! Joep had een vraag over het tanken van een straaljager. Kan dit zomaar in de lucht? Tim en Joep mochten mee met een transportvliegtuig.

Transportvliegtuig

Het vliegtuig heeft een moeilijke naam genaamd de McDonnell Douglas KDC-10. Het is een bijzonder vliegtuig. Dit toestel kan namelijk grote hoeveelheden vracht en personeel snel vervoeren. Ook dient dit vliegtuig als tankstation. Meer weten? Hieronder vind je genoeg filmpjes en artikelen over het onderwerp: vliegtuigen.

Een jachtvliegtuig

Straaljagers zijn echte jachtvliegtuigen en behoren bij het leger van Nederland. De Koninklijke Luchtmacht gaat over deze vliegtuigen. In de uitzending van Willem Wever zie je een F-16 voorbijvliegen. Dit vliegtuig kan een luchtgevecht voeren en kan worden gebruikt voor een precisiebombardement. Dit betekent dat je nauwkeurig een bom kan laten vallen met een minimale kans op onbedoelde schade en burgerslachtoffers.

Ontdek meer over vliegtuigen:

Hoe kunnen straaljagers zo goed naast elkaar vliegen?
Wouter wil graag weten hoe het toch kan dat straaljagers zo goed naast elkaar kunnen vliegen. Hij gaat samen met Ajouad langs bij de Nederlandse luchtmacht. Daar ontmoeten ze Majoor Toon. Hij is een F-16 piloot en leert Wout de fijne kneepjes van het vak.

Topsnelheid

Een F-16 kan een topsnelheid halen van 2.000 kilometer per uur. Ter vergelijking: de snelste achtbaan in Nederland haalt een snelheid van 106 kilometer per uur. Moet je nagaan hoe snel dit toestel gaat. Het vliegtuig weegt in totaal 11.000 kilo. Maar wanneer het vliegtuig helemaal beladen is, weegt het toestel 16.000 kilo.

Hoe tank je?

Het tanken gaat met een boom. Zo heet de tankslang die vanuit het transportvliegtuig door de boomoperator met een joystick wordt bediend. De boomoperator zorgt ervoor dat de straaljager op precies de juiste plek komt te vliegen om te worden bijgetankt. Dit kan met behulp van camera’s. Dit kan je zien in de video.

Joep & Tim

Nog meer weetjes:

Hoe bestuur je een zweefvliegtuig?
Gwen wil heel graag weten hoe je een zweefvliegtuig moet besturen. Samen met Tim krijgt ze antwoord op haar vraag. Eerst moet het toestel nog in elkaar worden gezet en daarna gaat Gwen de lucht in. Ze mag het stuur zelf bedienen! Hoe cool is dat! Bekijk de video :)

Rate this article

  • love 50% love
  • lol 13% lol
  • omg 0% omg
  • pff 38% pff
site-footer-logo