Vodcast Toen was ik 12: een podcast met beeld

Wetenschap & Techniek
Toen was ik 12 vodcast: De maanlanding

Een podcast is een verhaal of gesprek waar je naar kunt luisteren. Maar hoe kunnen kinderen die doof en slechthorend zijn ook genieten van een podcast? Door een slimme technologie zijn drie afleveringen van de podcast ‘Toen was ik 12’ van Willem Wever nu ook te beleven voor dove en slechthorende kinderen.

Toen was ik 12 vodcast: De maanlanding
Toen was ik 12 vodcast over de maanlanding

In deze aflevering vertelt astronaut André Kuipers het verhaal over de eerste maanlanding. Dit maakte hij mee toen hij 12 jaar oud was. Door ‘kunstmatige intelligentie’ komen bij deze aflevering mooie beelden die passen bij het verhaal.

Kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie is een techniek waarbij de computer dingen maakt, zonder dat een mens de computer helpt. De computer kan hierdoor zelf denken en maakt door de woorden uit de podcast zelf de beelden die erbij passen. Slim, hè?

Vodcast

Deze podcast met video en beelden wordt zo heel visueel, dat noemen we een vodcast. De afleveringen zijn natuurlijk voor iedereen heel leuk om te zien. Kijk je mee?

De watersnoodramp

In de tweede aflevering van de vodcast van Toen was ik 12 vertelt Mina het spannende verhaal over de watersnoodramp in 1953. Ook hier heeft de computer beelden gemaakt die bij het verhaal passen. Let op, het is een heftig verhaal. Dus misschien is het goed om dit samen met je vader, moeder of een andere volwassene te bekijken.

Toen was ik 12 vodcast: De watersnoodramp
Bekijk de aflevering over de watersnoodramp

In deze aflevering

Stel je voor, je gaat lekker op tijd naar bed want morgen moet je weer naar school. Net als altijd. Maar dan breken opeens de dijken door, terwijl je ligt te slapen. De zee slokt grote delen van Nederland op. In het Zeeuwse dorp Nieuwerkerk waar Mina woont, wordt rond zes uur 's morgens hard op de deur gebonkt. Het water komt eraan! Klim de daken op! Dit is het spannende verhaal van de Watersnoodramp van 1953, verteld door Mina Verton-Kooijman.

Toen was ik 12 vodcast: De Elfstedentocht
Toen was ik 12 vodcast: De Elfstedentocht

De Elfstedentocht

Ook bij de aflevering over de Elfstedentocht is een vodcast gemaakt door kunstmatige intelligentie. We waren dit jaar zo dichtbij, maar het ging wederom net niet door: de Elfstedentocht. Dat was anders in januari 1997... Erwin en zijn vader zitten vol spanning voor de televisie, net als de rest van Nederland. Het zal toch niet? Jawel! It Giet Oan! De friese wateren zijn bedekt met kilometers lange - en centimeters dikke - ijslagen. De tocht der tochten kan worden geschaatst! Erwin wacht er al jaren op. Hij moedigt zijn vader aan, die door vrieskou schaatst. Dit is nog steeds de laatste elfstedentocht, en Erwin, die was erbij. Kijk en luister maar!