Hoe bouw je een vuurwerkshow?

Wetenschap & Techniek
Vuurwerkshow

Het gevaar van vuurwerk is bij iedereen wel bekend. Naast dat het heel duur is richt het in Nederland ieder jaar weer veel schade aan. Toch is het voor velen een van de leukste dingen bij oud en nieuw. Check de video!

Duitsland

Net over de grens bij Duitsland staan een aantal bunkers die vol liggen met vuurwerk. Hier ligt tot 200.000 kilo kruitgewicht opgeslagen in de bunkers. De bunkers hebben muren die meer dan een halve meter breed zijn, dit zorgt ervoor dat als alles explodeert het veilig blijft en de bunker niet ontploft.

Vuurwerkshows

Vuurwerkshows worden voor de veiligheid elektrisch afgestoken. Het vuurwerk staat aangesloten aan een kastje, die ervoor zorgt dat je het op afstand kunt aansteken. Bij hele grote voorwerkshows staan alle kastjes in verbinding met een computer die het vuurwerk perfect op tijd kunnen afsteken.

Gevaarlijk illegaal vuurwerk

Helaas zijn er hele zware knalbommen op de vuurwerkmarkt. Het is levensgevaarlijk om deze te kopen, te bewaren en al helemaal om af te steken. Je kunt er hele auto's mee laten ontploffen! Vuurwerkexpert Hayo wilt iedereen meegeven om dit nooit te kopen.

Het jaar 2020

Vanwege het coronavirus is dit jaar besloten om geen vuurwerk te mogen afsteken. Dit om verspreiding te voorkomen en om het aantal ziekenhuisopnames te minimaliseren. Amsterdam bedacht een leuke oplossing. Ze hebben namelijk een spectaculaire lichtshow gemaakt!