Kan je over de kop met een schommel zonder dat je eraf valt?

Wetenschap & Techniek
Willem Wever

Heb jij al wel eens geprobeerd over de kop te gaan met een schommel? Pepijn vraagt zich af hoe dit kan zonder te vallen. Diederik legt uit dat er drie krachten zijn en hoe deze krachten werken.

3 krachten

Om goed te kunnen schommelen zijn drie krachten belangrijk. De zwaartekracht, de middelpuntzoekende kracht en de middelpuntvliedende kracht.

Zwaartekracht

Zwaartekracht zorgt ervoor dat je veilig met je voeten op de grond blijft staan. Hoe hoog je ook springt, uiteindelijk kom je altijd weer naar beneden. Als je op de schommel zit kun je zo hoog schommelen als je wil. De zwaartekracht trekt je netjes weer naar beneden.

Middelpuntzoekende kracht

Voorwerpen hebben van nature de neiging om rechtdoor te vliegen met dezelfde snelheid. Er is een kracht voor nodig om een voorwerp een bocht te laten maken. Dat noemen we de middelpuntzoekende kracht. Op het moment dat deze kracht wegvalt vliegt het voorwerp weer rechtdoor.

Middelpuntvliedende kracht

Bij deze kracht wil het zeggen dat een voorwerp ervandoor wil. Weg van het middelpunt. Deze drie krachten samen zorgen ervoor dat je kan schommelen.

Ondersteboven

Over de kop met een schommel zal erg lastig worden. Dit komt doordat je met een schommel niet in een keer superhard kan gaan. Je moet het opbouwen. Je kan wel heel hoog schommelen, maar er komt een punt dat je even stilstaat in de lucht. Op dat moment valt de middelpuntzoekende kracht weg. De zwaartekracht is dan de grootste factor en die trekt je naar beneden. Het gevolg? Flinke hoofdpijn!