Wat is ammoniumnitraat en waarvoor wordt het gebruikt?

Wetenschap & Techniek
ammoniumnitraat fabriek

Op 4 augustus in 2020 ontstond in de stad Beiroet in Libanon een gigantische explosie. Zeker 220 mensen kwamen om het leven en 6000 mensen raakten gewond. De mega-explosie is veroorzaakt door de chemische stof ammoniumnitraat. Wat voor een gevaarlijke stof is dit?

Kunstmest

De stof ammoniumnitraat komt voor in kunstmest. Deze stof zorgt voor de groei van planten. De stof veroorzaakt in zijn pure vorm geen brand en ontploft uit zichzelf niet. Maar als ammoniumnitraat verhit wordt, kan het op vele manieren uit elkaar vallen. Ontploffen dus!

 

Explosief

Het wordt niet alleen gebruikt in de landbouw, maar ook voor het maken van explosieven. Als je namelijk extra stoffen toevoegt, wordt ammoniumnitraat een stuk explosiever. Bijvoorbeeld als de stof zich mengt met een brandstof. Voordat de ontploffing in Beiroet plaatsvond, stond een container met vuurwerk in brand. Deze brand, die dichtbij was, heeft hoogstwaarschijnlijk voor de explosie gezorgd.

 

Bom

Ook wordt de stof weleens door terroristen gebruikt bij het maken van bommen. Terroristen zijn mensen die met ernstig geweld een politiekstandpunt willen veranderen. Ammoniumnitraat is in theorie makkelijk te verkrijgen, omdat het gebruikt wordt voor de landbouw. Maar je moet wel veel chemische kennis hebben opgedaan om uiteindelijk een bom te ontwikkelen.