Hoe worden bakstenen gemaakt?
Bakstenen ken je waarschijnlijk vooral als bouwmateriaal van huizen. Bijna alle huizen zijn er namelijk van gebouwd. Maar hoe worden die mooie, rechte stenen eigenlijk gemaakt? Willem Wever zoekt het voor je uit!
Rivier
De basis voor bakstenen is klei. Deze klei wordt gewonnen bij rivieren, daarom noemen we het ook wel rivierklei. Haast alle baksteenfabrieken staan langs grote rivieren, zoals de Waal, de Maas en de Rijn. Dat scheelt namelijk een hoop gesjouw. Slim gedaan!
Goede klei
Niet alle rivierklei is geschikt om bakstenen van te maken. Eerst wordt de beste klei uitgekozen. Van die selectie worden grondmonsters genomen, dit zijn hele kleine deeltjes klei die gebruikt worden om te onderzoeken. Als blijkt dat de klei de juiste stoffen bevat voor het maken van bakstenen, wordt het met machines opgegraven. Daarna gaat het per vrachtauto of schip naar de fabriek.
Klaarmaken
Omdat er vaak nog veel troep in de klei zit, wordt het in de fabriek ‘schoongemaakt’. Speciale machines verwijderen alle steentjes en andere overbodige stukjes. Daarna wordt de klei gekneed en gemalen, en wordt er water en stoom toegevoegd. Dat is een heel nauwkeurig werkje, want de klei moet precies de goede hoeveelheden ingrediënten hebben om er bakstenen van te kunnen bakken.
Persen & Vormen
Een persblok duwt de klei in een steenpers om ervoor te zorgen dat de klei dikker wordt. Daarna gaat de geperste klei naar een vormbak. Er zijn heel veel verschillende soorten vormen bakstenen, dus ook heel veel verschillende vormbakken. In deze bakken ligt een laagje zand, zodat de klei niet vast blijft plakken. Als de natte steen uit de vorm komt, gaat-ie naar de drogerij.
Drogen & Stoken
In speciale droogovens liggen de stenen vier à vijf dagen op temperaturen van maximaal 75 graden te drogen. Na deze periode worden de droge stenen, die door de fabriek-mensen ook wel groene stenen worden genoemd, getransporteerd naar de oven. De stenen worden daar tien dagen op maar liefst 1.050 graden gebakken.
Vervoer
Omdat die stenen zo ontzettend heet zijn na het bakken, moeten ze afkoelen voordat ze naar de winkel gaan. Wanneer de bakstenen zijn afgekoeld tot zo’n 30 à 40 graden, zijn ze klaar voor transport. Vanaf de ovenwagens worden de stenen op pallets gestapeld. De bakstenen worden met vrachtwagens vervoerd naar winkels die ze verkopen en bedrijven die ze gebruiken. Bouwen maar!
Bron: Vogelensangh Steenfabriek
Dit is ook leuk om te lezen: