Alles over mediawijsheid & hacken

Alles over mediawijsheid & hacken

TikTok is razend populair! Met deze app maak je vooral grappige filmpjes. Helaas kent TikTok ook zijn negatieve kant. Het kan zomaar gebeuren dat je wordt gehackt. Hoe kan dit en wat moet je doen als dit jou overkomt?

Wachtwoord

Sanne Maasakkers is veiligheidsexpert en weet veel over het onderwerp hacken. Zij legt uit dat je goed moet nadenken over je wachtwoord. Misschien heb je wel een te makkelijk wachtwoord en daardoor kan je sneller gehackt worden. Een hacker vindt het een sport om een computer te hacken. Meestal gaat het om kattenkwaad of online pesten. Vertel het meteen tegen je ouders of leraar/lerares als dit jou overkomt.

Handige tips

Deel nooit je wachtwoorden met vrienden en maak het wachtwoord zo moeilijk mogelijk. Maak gebruik van hoofdletters en speciale tekens. Gebruik nooit hetzelfde wachtwoord. Dus gebruik voor je TikTok-account een ander wachtwoord dan voor je YouTube-account. Ga nooit in op gekke berichten! Verder is het belangrijk dat je weet dat TikTok veel over je weet als het gaat om persoonlijke gegevens. Bij het aanmaken van een account geef je TikTok bijvoorbeeld toegang tot je camera, microfoon of contacten. Op basis van deze informatie weten ze best veel over je. TikTok verzamelt meer data (=digitale gegevens) dan bijvoorbeeld Instagram.

Ontdek meer over de media:

Hoe wordt een tijdschrift gemaakt?
Tess gaat met Pascalle langs op de redactie van een tijdschrift en mogen daar helpen: ze mogen twee wel hele bekende personen interviewen! Of check de video over het internet. Aditya wil graag weten of het internet vol kan raken. Hij gaat samen met Tess op onderzoek uit. Ze gaan eerst naar het computermuseum in Amsterdam en spreken daarna af met Steven. Hij was de eerste internetgebruiker van Europa. Hij weet meer over het onderwerp.

Alles over je telefoon:

Wordt mijn telefoon afgeluisterd?
Anna wil weten of haar telefoon wordt afgeluisterd. Ze had het laatst met een vriendin over nieuwe sneakers die ze wilde gaan kopen. En vervolgens komt ze een advertentie tegen via Facebook! Hoe kan dit nou? Willen Wever probeert dit mysterie te ontrafelen.

Rate this article

  • love 45% love
  • lol 18% lol
  • omg 18% omg
  • pff 18% pff
site-footer-logo