Hoe werkt een VR-bril?

Wetenschap & Techniek
VR bril

Je zet een bril op en het lijkt alsof je in een andere wereld bent: het kan met een VR-bril! Wat is VR eigenlijk, en hoe kan het dat je denkt ergens anders te zijn? Willem Wever zocht het uit!

VR

Als je een VR-bril opzet, dan lijkt het alsof je alles wat je ziet meemaakt alsof het echt gebeurt. Dat is dus niet zo, want het is een virtuele wereld waar je naar kijkt! VR staat voor Virtual Reality: ‘virtuele realiteit’. Met een VR bril kan je overal waar je kijkt dingen beleven alsof we er echt bijzijn. De wereld lijkt net echt, want je ziet alles in 3D: met diepte!

Diepte

De makers van VR-brillen proberen je hersenen te doen geloven dat je je in een echte 3D ruimte bevindt. Dat doen ze bijvoorbeeld door gebruik te maken van speciale schermen in de bril. Verschillende scenes van een film worden vanuit een andere hoek aan elk oog getoond. Als je ogen dit beeld samenvoegen, dan lijkt het alsof je iets met diepte ziet! Ook zorgen de fabrikanten ervoor dat een object die dichterbij staat, sneller gaat dan een object in de achtergrond. Geef alle voorwerpen een schaduw et voilà: je hebt diepte gecreëerd! 

Net echt!

Om de wereld nog echter te maken, moeten de beelden in de VR bril heel snel worden getoond. Als de scenes zich heel langzaam na elkaar opvolgen, dan loopt het beeld vertraagt. Dat lijkt nep. Het coole aan een VR-bril is verder dat het beeld net zo breed of nog breder is dan je blikveld. Daardoor zie je een hele andere wereld als je voor je kijkt, maar ook als je opzij kijkt, en soms ook als je achter je kijkt!

Bronnen:

- https://www.techpulse.be/achtergrond/185023/hoe-werkt-virtual-reality/
- http://goedkopevrbril.nl/hoe-werkt-een-vr-bril/