Hoe word je een helikopterpiloot?

Wetenschap & Techniek
Willem Wever

Net als in een vliegtuig, zitten er in een helikopter een heleboel knopjes. Met een coole koptelefoon op vliegen de piloten van een helikopter door de lucht. Maar hoe bestuur je zo’n helikopter?

Stilhangen in de lucht

De hele grote rotor bovenop de helikopter draait heel snel, zodat de helikopter de lucht in wordt gelift. Daardoor kan een helikopter stilhangen in de lucht. Een vliegtuig heeft natuurlijk vleugels die niet draaien, maar krachtige motors die het vliegtuig vaart geven. Daardoor kan een vliegtuig niet op één plek in de lucht hangen.

Rondjes draaien

Helikopters hebben ook een staartrotor. Deze zorgt ervoor dat de helikopter kan draaien. Zo kan de neus van de helikopter precies de kant op worden gestuurd waar de piloten hem willen hebben.

Een oranje helikopter staat nog aan de grond, klaar om op te stijgen

Opstijgen maar!

Om de helikopter de lucht in te krijgen, trekt de piloot aan de ‘collective’. Als die omhoog wordt getrokken, stijgt de helikopter ook op. Het draaien van de helikopter gaat met de voeten: met je linker voet draai je de staartrotor naar links, en met de rechtervoet naar rechts.

Metertjes

Om te kijken of alles goed gaat tijdens het vliegen, houdt de piloot allerlei metertjes in de gaten. Wil je weten hoe die eruitzien en wat ze betekenen? Kijk dan de video, waar helikopterpiloot Elma laat zien hoe een helikopter opstijgt en landt.

Planning

Heel belangrijk als je gaat vliegen, is dat je weet waar je naartoe gaat. Dat stippel je uit op een ‘flight plan’: een vliegplan. Op sommige gebieden mag er bijvoorbeeld niet gevlogen worden, of alleen op een bepaalde hoogte. Daarom stippelen de piloten uit hoe ze naar hun bestemming gaan vliegen.

Wil je zien hoe gaaf het is om te vliegen in een helikopter? Bekijk dan de video, want piloot Elma neemt je mee op een vlucht!