Hoe werkt een gehoorapparaat?

Wetenschap & Techniek
Een hand die een gehoorapparaat vasthoudt

‘Wat zeggie?!’ Slecht horen is onhandig en vervelend. Gelukkig zijn er tegenwoordig hulpmiddelen om beter te kunnen horen. Je hebt vast wel eens iemand met een gehoorapparaat gezien. Of misschien heb je er zelf wel één. Maar hoe werkt een gehoorapparaat precies en wanneer krijg je er één? Willem Wever weet het antwoord!

Luistertestjes

Versta je de juf slecht? Of heb je moeite met het verstaan van je favoriete televisieprogramma? Dan kan er iets mis zijn met je gehoor. Het is dan verstandig om een gehoortest te doen bij een hoorspecialist. Die weet alles over oren en horen. Door het afnemen van luistertestjes kijkt de specialist of je écht slecht hoort. En zo ja: op welke manier. Dat is namelijk niet bij iedereen hetzelfde. 

Aanmeten

Sommige mensen horen hoge tonen niet. Andere juist weer lage. En er is ook een verschil in hoeveel iemand niet hoort. Als de hoorspecialist denkt dat een gehoorapparaat  kan helpen, gaat hij deze aanmeten. Hierdoor krijgt iemand een gehoorapparaat dat precies bij zijn of haar manier van slecht horen past.

Apparaat

Een gehoorapparaat bestaat uit drie piepkleine onderdelen: een microfoon, versterker en telefoon. De microfoon zorgt ervoor dat het geluid binnenkomt in het hoorstel. De versterker die maakt de geluiden harder. En de ‘telefoon’ geeft geluiden vanuit het apparaat door aan het oor. Op die manier kan een slechthorende alles beter verstaan. Goed bedacht, toch?

Wist je dat..

  • Ongeveer 500.000 Nederlanders een gehoorapparaat gebruiken?
  • Je met bepaalde gehoorapparaten kunt zwemmen? Sommige zijn tegenwoordig namelijk waterdicht!
  • Er doorzichtige gehoorapparaten bestaan?

Bron: Radboudumc