Hoe weet je met welk wapen een kogel is afgevuurd?

Wetenschap & Techniek
Willem Wever

Er bestaan heel veel verschillende vuurwapens. Van pistolen en geweren tot paraplus die zo zijn gemaakt dat ze een kogel kunnen afschieten. Maar hoe weet je welke kogel uit welk wapen komt? Diederik Jekel zocht het uit!

Uniek patroon

In elk vuurwapen zitten allemaal krasjes en groeven. Dat zit in de loop van het pistool. Die groeven laten allemaal lijntjes achter op de kogel wanneer deze wordt afgevuurd. Bij elk wapen is dit uniek, net zoals een vingerafdruk!

Even schoonmaken!

Als de politie een kogel vindt, kijken ze of er belangrijke sporen op zitten, zoals bloed. Daarna wordt de kogel schoongemaakt in een speciaal sopje en daarna zelfs met een tandenborstel! Daarna gaat de kogel nog een half uur in de alcohol, en dan is hij helemaal schoon.

Vergelijkingsmicroscoop

De schone kogel gaat onder de vergelijkingsmicroscoop. Links wordt het wapen neergelegd, en rechts de kogel. De twee beelden komen samen op één computerscherm. Door een beetje te schuiven, kan worden gekeken of de kogel uit dat wapen komt. En zo weten de onderzoekers of het pistool het moordwapen is!

Nederlands Forensisch Instituut

Bekijk de video om een kijkje te nemen op het Nederlands Forensisch Instituut, waar allerlei verschillende wapens worden opgeslagen. Daar mag je normaal nooit komen, maar voor Willem Wever maakten ze een uitzondering!