Waarom knalt een ballon als je hem kapot prikt?
Je hebt vast wel eens een ballon horen klappen. Dat is een flinke knal! Maar waarom maakt het zo’n herrie? Expert Diedrik Jekel legt uit hoe dat kan.
Trillingen
Om te weten waarom een ballon klapt, moet je eerst weten hoe je kan horen. Als mensen tegen je praten dan doen ze dat met hun stembanden. Dat zijn twee slijmvliesplooien in je keel. Wanneer je praat trillen je stembanden supersnel, waardoor je geluid produceert. Je oren kunnen die trillingen opvangen met het trommelvlies. Hierdoor kun je horen!
Lees ook: Hoe werkt een luchtballon?
Kaboem!
Je moet best veel kracht zetten om een ballon op te blazen. Je vangt namelijk de lucht in de ballon, en die lucht wil ontsnappen. Als je de ballon lek prikt ontsnapt alle lucht in een keer. Dat is één hele grote trilling die tegen je trommelvlies aankomt. Dat is de knal die hoort.
Niet alles klapt
Ballonnen zijn niet de enige voorwerpen die je op kan blazen met lucht. Denk maar aan je fietsband, of een zwemband. Waarom klappen die dan niet? Dat komt doordat fietsbanden en zwembanden van veel steviger materiaal zijn gemaakt dan ballonnen. Het scheurt niet in een keer kapot.
Lees ook: Wie heeft de ballon uitgevonden?
Goocheltruc
Wil je nu een weddenschap met je ouders of vriendjes winnen? Of gewoon een heel cool trucje leren. Pak een ballon, wat groene zeep en een lange satéprikker. Smeer de satéprikker in met groene zeep en zet deze voorzichtig naast de knoop van de ballon. Het rubber is daar wat donkerder. Als je nu heel voorzichtig de satéprikker door dat donkere gedeelte drukt zal de ballon niet klappen. Je kan net zolang drukken totdat de hele prikker in de ballon zit. Tadaaa!
Weet je ook waarom...
De wind waait?
Een stuiterbal stuitert?