Wat gebeurt er als we in een zwart gat worden gezogen?
Dat zwarte gaten alles opzuigen dat ze tegenkomen wist je misschien. Zelfs licht en daarom zijn ze zwart. Maar hoe komt dat? Om dat te begrijpen moeten we wat vertellen over zwaartekracht.
Alle objecten in het heelal veroorzaken zwaartekracht en daarmee trekken ze aan elkaar. Onze Aarde ook en dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat de Maan in 27 dagen om ons heen cirkelt. Maar stel je eens voor dat de Aarde zwaarder was. Als de Aarde helemaal van lood was dan zou ze twee maal zo zwaar zijn en ook twee maal zo hard aan de Maan trekken. De Maan zou dan 40 procent sneller moeten bewegen om in dezelfde baan rond de Aarde te blijven en niet te pletter slaan op de Aarde.
Zwarte gaten zijn echter nog heel veel zwaarder. Als je de Aarde 100 miljard maal zwaarder zou zijn, dan zou ze een zwart gat zijn. De Maan zou dan met maar liefst 300 duizend km/s om de Aarde moeten bewegen, net zo snel als het licht. Een rondje rond de Aarde zou dan slechts 8 seconden duren in plaats van 27 dagen. Krankzinnig snel dus. Kom je echter wat dichter bij de Aarde, dan zul je zelfs sneller moeten vliegen dan het licht om te ontsnappen en dat kan niet, heeft Albert Einstein ons geleerd. Je zult neerstorten op het zwarte gat. Kom dus nooit te dicht bij een zwart gat.
Maar dat is nog niet alles. Je hebt vast wel eens van de getijden gehoort: de Maan trekt met zijn zwaartekracht wat aan de Aarde en dat zie je aan de beweging van het water op Aarde. Maar de Aarde trekt ook aan de Maan. Op de Maan is geen water dus getijden zie je daar niet. Maar als de Aarde een zwart gat is, worden de getijden op de Maan zo sterk, dat het bolletje uit elkaar getrokken zou worden. Weg Maan. Maar ook weg astronaut in zijn ruimteschip op weg naar het zwarte gat! Alles wat in de buurt van een zwart gat komt wordt dus eerst uit elkaar getrokken alvorens te worden opgezogen. Niet echt vriendelijk dus zo'n zwart gat.