Hoe werkt een radar?

Wetenschap & Techniek
Willem Wever

De radar werkt voor een schip als ogen voor de mens. Als het nacht is, of mistig, kunnen schepen via de radar zien wie er allemaal op een rivier of in de zee varen. Hoe werkt zo’n radar? Willem Wever zoekt het uit!

Radio

De ‘ra’ in radar staat voor radio. Dat gaat niet over een radio waar muziek uit komt, maar om radiostraling. De radio bij jou thuis of in de auto ontvangt de muziek via de radiostraling, een soort onzichtbaar licht.

De uitzenden van radiostraling bovenop een boot

Energie

In radiolicht zit heel veel energie. Als je naast de plek gaat staan waar de radiostraling wordt uitgezonden, gebeurt er hetzelfde als op een hele zonnige dag zonder zonnebrand: je verbrandt! Daarom wordt de radiostraling vanaf de bovenkant van de boot uitgezonden door een soort ronddraaiend staafje, zodat niemand er doorheen loopt.

Weerkaatsing

De radiostraling wordt in een rondje uitgezonden, zoals een vuurtoren ook een ronddraaiend licht heeft. Als er een boot vaart, komt de straling tegen de boot aan en kaatst hij zo terug naar de boot die de straling uitzendt. Als het lang duurt voordat de straling terugketst, weet de boot dat het andere schip ver weg was.

Op de radar

Door de radar in de gaten te houden, is te zien of de boot steeds verder weg vaart, of juist op je af komt. Wel zo handig, anders krijg je misschien wel een botsing!