DIY: Wat kun je doen met lege wc-rollen?

Wetenschap & Techniek
DIY-ideeën met lege wc-rollen

In Nederland gebruiken we iedere dag veel wc-papier. Maar wat kun je allemaal doen met de lege wc-rollen? Je kunt ze natuurlijk in de papierbak gooien, maar het is veel leuker om er iets mee te knutselen. In dit artikel vind je tips voor handige DIY-ideeën met wc-rollen.

Plantenpotje van wc-rol

1. Plantenpotje maken

Heb je plantenzaadjes die je wil planten? Dat kan in een lege wc-rol! Knip vier spleetjes in de onderkant om het rolletje dicht te vouwen of zet het rolletje op een klein schaaltje. Daarna kun je de wc-rol vullen met aarde en de zaadjes. Nu kan het plantje gaan groeien!

2. Bowlingbaan maken

Thuis bowlen? Ja, dat kan. Spaar 10 wc-rollen en zet op alle 10 een cijfer. Dat zijn de kegels met het aantal punten. Zet ze in een driehoek neer, zoals op een bowlingbaan. Gebruik een knikker, een klein balletje of een grote prop papier als bal en klaar is je bowlingbaan!

Telefoonhouder maken van wc-rol

3. Telefoonhouder maken

Met twee wc-rollen en een schaar maak je zelf heel snel een telefoonhouder. Zo hoef je de telefoon niet de hele tijd vast te houden als je een filmpje kijkt. Je kunt de houder ook gebruiken als je zelf iets wil filmen. De houder houdt de telefoon op zijn plek en dus blijft het beeld recht terwijl je filmt.

Zo maak je een telefoonhouder van wc-rollen:

Knip aan de bovenkant van de wc-rollen twee spleetjes. Let op: zorg dat de spleetjes net zo breed zijn als je telefoon. Zet de rollen naast elkaar en plaats je telefoon erin. Tadaa! Nu moet je telefoon stevig blijven staan. Leuke tip: geef de telefoonhouder ook nog een leuk kleurtje met verf, papier en mooie stickers.

4. Muziekinstrumenten maken

Maak sambaballen met wc-rollen en geef een concert! Plak één kant van de rol dicht met papier. Je kunt deze ook dicht maken met een papiertje en een elastiekje. Vul de rol met bijvoorbeeld ongekookte rijst, pasta of kleine knikkers. Maak daarna de andere kant van de rol dicht. Jouw muziekinstrument is af, schudden maar!

5. Knikkerbaan maken

Verzin zelf een constructie en maak een eigen knikkerbaan. Je kunt de rollen bijvoorbeeld met plakband tegen een groot stuk karton plakken of vraag aan je ouders of je hiervoor een stukje muur of deur mag gebruiken. Knip wc-rollen door de helft en plak ze achter elkaar om zo de baan te vormen. Gebruik ook rollen zonder ze te knippen. Deze kun je inzetten als tunnel. Succes!