Waarom kookt water op een berg sneller dan in een dal?

Wetenschap & Techniek
Willem Wever

Water op een berg kookt veel sneller dan wanneer je in een dal staat. Waarom is dat precies. Expert Diedrik Jekel weet het antwoord!

Hot & Cold

Alles om ons heen bestaat uit moleculen. Als die moleculen het warm krijgen bewegen ze gigantisch snel. Net zoiets als pingpongballen die worden weggeblazen met een grote föhn. Blaas je diezelfde ballen weg met koude lucht dan bewegen die moleculen veel langzamer. Koude moleculen bewegen namelijk traag.

Water koken

Warme moleculen bewegen dus snel. Bij het koken van water bewegen de moleculen zo gigantisch snel dat ze willen ontsnappen. Dat zie je bijvoorbeeld in de damp die opstijgt uit de pan. Als moleculen zo heet worden dat ze willen ontsnappen noemen we dat koken.

Bovenop de berg

Water kookt sneller op een berg omdat het voor de waterdeeltjes veel makkelijker is om te ontsnappen. De lucht is veel ijler waardoor de deeltjes minder hoeven te knokken om te ontsnappen uit de pan. Water op de Mount Everest (9 km hoog) kookt al bij 69 graden!