Hoe wordt nieuw land gemaakt?

Wetenschap & Techniek
Willem Wever

Soms wordt land gemaakt waar eerst een rivier of zee was. Denk aan Flevoland: die provincie bestond eerst helemaal niet! Hoe wordt nieuw land eigenlijk gemaakt? Willem Wever zoekt het uit!

Natuur bouwen

Eilanden worden gemaakt door machines op een schip. In het Markermeer worden bijvoorbeeld eilandjes gemaakt waar vogels op kunnen broeden en vissen hun jongen kunnen krijgen. Zo wordt een stukje natuur gebouwd!

Zuigkop

Op het schip is een hele grote buis met daaraan een zuigkop. De kapitein van het schip zuigt daarmee het slib en zand van de bodem van het meer op.

Vliegende kluten boven water

Dijken vullen

Om de eilanden te maken, maken ze op de bodem van het Markermeer eerst een dijkje in de vorm van een cirkel. Deze wordt gemaakt van zand en steekt een stukje boven het water uit. Daarna wordt het opgevuld met klei. Uiteindelijk ligt er genoeg zand en slib en komt het eiland boven water!

Heel veel slib

Het vullen van de ronde dijk gaat door slib er via een hele lange leiding in te spuiten. Er worden ongeveer 166 vrachtwagens per uur uit de buis gespoten!

Geen dieren door de buis

Door de buis worden gelukkig geen dieren opgezogen, maar oude botjes die op de bodem liggen worden soms wel in de buis gezogen.

In de video zie je hoe Tess en Kee op een boot helpen om nieuwe eilanden te maken in het Markermeer, en hoe die eilanden er uiteindelijk uit komen te zien!