Wat is een chatbot?

Wetenschap & Techniek
Chatbot

Slimme speakers
Pizza’s bestellen, licht aan- en uitzetten, je huiswerkvragen laten beantwoorden en jouw favoriete muziek opvragen en afspelen in je kamer wanneer je maar wilt. Het kan met spraakgestuurde speakers. Hoe vet is dat?!

Allesweters
Deze zogenoemde chatbots zijn luidsprekers met microfoons die antwoord geven op jouw vraag.  Als je wilt dat het apparaat jouw antwoord geeft, zeg je de naam van het apparaat. Het apparaat hoort je stem. Hierna kun je jouw vraag stellen.  

Internet
Ze zijn altijd verbonden met het internet. Hierdoor kunnen ze in korte tijd informatie van het internet halen. Met deze informatie geven ze antwoord op jouw vraag of voeren ze opdrachten uit die jij aan ze stelt. Het worden ook wel allesweters genoemd.

Engelstalig
De meeste chatbots begrijpen het Nederlands nog niet zo goed. Je moet dus in het Engels je vragen stellen. Je antwoord krijg je ook Engelstalig terug. Vanaf nu kun je ook een speaker kopen die Nederlands kan verstaan en terugpraten!

Muziek
Ze kunnen ook jouw favoriete muziek afspelen. Dat gebeurt met een muziekstreaming dienst. Vraag het apparaat om muziek af te spelen van jouw afspeellijst. Daar is je muziek!

Video
Een video van internet laten afspelen? Dat kan ook! Vraag de speakers om een film of tv-serie en deze verschijnt op je scherm.

Tosti
Zin in een tosti?  Als je de chatbot aansluit met een aparte stekker, dan weet je direct wanneer jouw tosti klaar is. Mmmm...aanvallen! En vind je het eng in het donker? Geen zorgen! Verbind op afstand speciale lampen in je kamer met de chatbot. De lichten gaan aan wanneer jij hierom vraagt. Je kunt zelfs kiezen in welke kleur je kamer wordt verlicht!

Robots als verzorger
De chatbots helpen ook mensen met dementie. Bij dementie werken de hersenen niet goed meer. De apparaten kunnen deze mensen helpen door te zeggen welke dag het is. Zo nemen mensen met dementie op tijd hun medicatie in. Knap hè?!

Brutaal
Veel kinderen zijn zo nieuwsgierig naar het apparaat dat ze er niet los van komen. Ze luisteren niet meer naar hun ouders, juffen en meesters. Kinderen worden wat brutaler in de klas en thuis. Ook psychologen zien dit gebeuren. Een psycholoog is iemand die zich bezighoudt met onze gedachtes, onze gevoelens en ons gedrag.

Beter Engels
Er zijn ook ouders en leraren die wel blij zijn dat hun kinderen de chatbot gebruiken. Kinderen leren sneller en beter Engels volgens hen. Yeah!