Hoe werkt een aansteker?

Wetenschap & Techniek
Hand met een aansteker

Een aansteker is een buisje met vloeibare brandstof dat je met behulp van een ontsteker kunt ontbranden. Het wordt meestal gebruikt om iets anders aan te steken zoals een kaars of een kampvuur. Maar waar komt dat vlammetje vandaan? Willem Wever weet het!

Plastic

Aanstekers worden vaak gemaakt van plastic. Deze kun je maar een keer gebruiken. Als het reservoirtje met brandstof leeg is, wordt het weggegooid. Vandaar ook de naam wegwerpaansteker. Bij duurdere aanstekers kun je de brandstof bijvullen.

Vuursteen

De aanstekers werken doordat de brandstof in contact komt met een vonk. Die vonk maak je door de knop van de aansteker naar beneden te drukken, zodat er een vonkje van een vuursteentje komt. De vonk in combinatie met de brandstof, zorgt voor het vlammetje.

Auto

In de meeste auto’s is ook een aansteker te vinden. Hier zit geen gas in maar een spiraal dat heel erg heet wordt, door de stroom in de auto. De aansteker kan ook gebruikt worden als stopcontact voor bijvoorbeeld je navigatiesysteem of telefoon.   

Elektriciteit

Niet elke aansteker werkt met een vuursteentje. Sommige werken met een drukknop waarbij er een elektrische vonk, gas laat ontbranden.