Wat als de stroom in een ziekenhuis uitvalt?

Wetenschap & Techniek
dokters spullen

Als de stroom in een ziekenhuis uitvalt is er speciale noodstroom. Deze noodstroom zorgt ervoor dat alle belangrijke afdelingen toch stroom krijgen. Hierdoor is er ruimte om de patiënten in de tussentijd naar andere ziekenhuizen te verhuizen. Dit wordt ook wel evacuatie genoemd.

Vroeger


In sommige ziekenhuizen was de noodstroom vroeger aangesloten op de normale stroom. De startmotor van de noodstroom in het ziekenhuis kon dan tijdens een stroomstoring niet opstarten. Dat is heel onhandig en natuurlijk was dit ook een groot en gevaarlijk probleem. Alle patiënten moesten dan snel naar een ander ziekenhuis worden gebracht. Dit gebeurde bijvoorbeeld in 2014 tijdens een grote stroomstoring in Roermond.

Accu’s


Tegenwoordig hebben ziekenhuizen noodstroom die aangesloten is op een accu. Daardoor start de noodstroom snel op. Als een stroomstoring lang duurt worden patiënten naar een ander ziekenhuis gebracht, want veiligheid is belangrijk. De noodstroom wordt ook één tot twee keer per jaar getest zodat het ziekenhuis weet dat de noodstroom werkt wanneer dat nodig is.

Zodra de stroom in de ziekenhuizen uitvalt is er dus altijd een veilige noodoplossing!