Hoe bouw je je eigen sculptuur van natriumacetaat?

Wetenschap & Techniek
Hoe maak je je eigen handwarmer?

Natriumacetaat is een stofje dat je voor veel dingen kan gebruiken. Je kan er beeldjes mee maken, je vindt het in kleine hoeveelheden terug in chips, maar je kan het ook gebruiken om een handwarmer te maken. Wil je weten hoe? Kijk dan de aflevering van 3 maart! Diedrik Jekel legt dan uit hoe je je eigen handwarmer kan maken. 

Benodigdheden

- 150 ml water
- 150 gram natriumacetaat
- Een weegschaal
- Een schenkglas
- Een lepel om te roeren
- Een pannetje met kokend water

Recept

Stap 1: Stel eerst je ouders gerust; natriumacetaat is niet giftig. Het wordt gemaakt van azijn en je vindt het zelfs – in kleine hoeveelheden - terug in chips!
Stap 2: Meet 150 ml warm water af in een schenkglas
Stap 3: Zet een pannetje met water op het vuur en breng het aan de kook. Ze het vuur dan laag en zet het schenkglas met het mengsel in de pan. Om het experiment te laten slagen moet je roeren totdat álle natriumacetaat-korreltjes zijn opgelost. Haal het glas dan uit de pan en veeg eventueel ook de korreltjes van de rand van het glas met een wc-papiertje
Stap 4: Zet het glas dan 60 minuten in de koelkast tot het helemaal is afgekoeld
Stap 5: Het experiment kan beginnen! Strooi een paar korreltjes natriumacetaat op een bord om de kristallisatie te starten. Druip daar langzaam het mengsel over! Voel je dat de kristallen warm worden? Je hebt nu zelf een handwarmer-sculptuur gemaakt!
Stap 6: Gelukt? Stuur een foto naar wwvraag@kro-ncrv.nl onder vermelding van SCULPTUUR. Het mooiste kunstwerk wint een felbegeerde Willem Wever rugzak!