Kan het internet vol raken?

Wetenschap & Techniek
Laptop

Kan het internet nou vol raken? Ja, het internet zou heel even vol kunnen zijn. Maar grote bedrijven zijn de hele dag bezig om het internet groter te maken, zodat dit niet gebeurt. 

Aditya doet heel veel op het internet: gamen, filmpjes kijken, dingen opzoeken voor school… Er is super veel mogelijk! Maar kan het internet ooit vol raken? Hij gaat samen met Tess op onderzoek uit.

Netwerk

De eerste internetgebruiker in Europa is Steven.  Hij legt uit dat het internet een netwerk is, omdat het een verbinding is tussen allemaal verschillende computers. Alles staat met elkaar in verbinding.

Toen het internet ontstond, waren er nog geen mobiele telefoons, kon je nog niet bij een bank geld uit de muur halen en moest je nog navigeren met een papieren kaart. Sinds het internet is dat natuurlijk veranderd!

Datacentrum

30 jaar geleden werd het eerste mailtje verstuurd. Nu is internet overal! Maar alle data van het internet moet ook ergens worden opgeslagen. Dat gebeurt bijvoorbeeld in Amsterdam, waar één van de grootste datacentra van de wereld staat.

Er bestaan maar 10 van deze grote datacentra in de wereld. Da is het centrum van het internet. En vanuit die locaties gaat het internet naar kleinere locaties. En uiteindelijk komt het op jouw computer!

Geheime informatie

Omdat er heel veel persoonlijke en belangrijke informatie in het datacentrum wordt opgeslagen, is het er super goed beveiligd. Er staat zelfs geheime data over mensen, en waarschijnlijk ook over jou! Het is daarom een grote uitzondering dat Willem Wever naar binnen mocht in het datacentrum!

Routers

In hele grote kasten staan duizenden computers. In één zaal staan al 15.000 tot 20.000 computers. Deze computers worden niet gebruikt om lekker op te gamen of filmpjes te kijken, maar versturen alleen informatie. Deze computers heten routers (dat spreek je uit als rauw-ters).

Omdat de computers allemaal hard moeten werken, is het op zo’n afdeling best warm. Omdat er hard gekoeld moet worden zodat het niet te heet wordt, is het nog best een herrie op de afdeling!

Kabel in zee

Het internet zit niet in de wolken, maar loopt via allerlei kabels. De routers in het datacentrum zijn allemaal verbonden door kabels. Zelfs vanuit Amerika loopt er een hele grote kabel door de zee, die eindigt in Katwijk. Via die kabel gaat heel veel informatie heen en weer tussen Amerika en Nederland.

Eindeloos internet

Maar kan het internet nou vol raken? Ja, het zou heel even kunnen. Maar grote bedrijven zijn de hele dag bezig om het internet groter te maken, zodat dit niet gebeurt. Dit gebeurt door nieuwe kabels aan te leggen en nieuwe routers neer te zetten. Als dat sneller gaat dan hoe snel het internet vol raakt, blijft het internet eindeloos!