Top 5 gevaarlijkste vliegvelden ter wereld!

Wetenschap & Techniek
een vliegtuig op een landingsbaan

Vliegen, misschien doe je het elk jaar of misschien heb je het nog nooit gedaan. Vliegen is de snelste manier van transport tot nu toe en ook nog eens de veiligste (ook al zou je misschien denken van niet)! Ondanks dat vliegen superhandig en snel is, is het wel heel slecht voor het milieu, want het versterkt het broeikaseffect. 

Om vliegtuigen zo veilig mogelijk te laten opstijgen en landen zijn er natuurlijk vliegvelden, maar er zijn helaas ook een aantal vliegvelden in de wereld die helemaal niet zo veilig zijn! Hieronder lees je over de top 5 gevaarlijkste vliegvelden ter wereld. 

Malediven

5. Malé Airport, Malé (Malediven)

Dit kleine vliegveld verwerkt jaarlijks wel 2 miljoen passagiers! Ervaren piloten worden hier inmiddels niet meer zo bang van, maar de passagiers vaak wel. Als je hier landt, word je vervolgens naar je resort gebracht met een speedbood, helikopter of watervliegtuig, wow!

sint maarten

4. Princess Juliana International Airport in Sint Maarten, de Caraïben

Even bijkomen op het strand gaat er in Sint Maarten iets anders aan toe dan in Nederland, er vliegen namelijk vliegtuigen 10 meter boven je! De luchthaven is vernoemd naar koningin Juliana, die destijds kroonprinses was. De landingsbaan is 2,3 kilometer lang, grote KLM vliegtuigen kunnen hier maar net op landen. 

Tenzing-Hillary Airport, Lukla (Nepal)

3. Tenzing-Hillary Airport, Lukla (Nepal)

Voor iedereen die de mount everest wil beklimmen is het van belang dat ze eerst dit vliegveld moeten zien te ‘’overleven’’. Dit kleine vliegveld in Nepal heeft een startbaan van maar 527meter en aan het einde van de baan is een ravijn van 700 meter diep, jakkes! 

Paro Airport in Bhutan, Zuid-Azië

2. Paro Airport in Bhutan, Zuid-Azië

Luchthaven Paro is een vliegveld in het land Bhutan (Zuid-Azië). Het vliegveld ligt 2234 meter boven zeeniveau. Het vliegveld is maar 1.986m en heeft dan ook maar 1 landingsbaan. Landen en opstijgen in alleen mogelijk bij goed weer en mag alleen worden gedaan door ervaren piloten, anders is het veel te gevaarlijk. 

Gibraltar Airport, Gibraltar

1. Gibraltar Airport, Gibraltar

Dit is naast een gevaarlijk, ook een heel bijzonder vliegveld! Als er geen vliegtuigen opstijgen of landen, is het namelijk ook gewoon een normale weg waar fietsers en auto’s overheen kunnen rijden! Als er een vliegtuig aankomt gaan de stoplichten op rood en gaan er slagbomen naar beneden.