Waarom is water op kamertemperatuur kouder dan lucht op kamertemperatuur?

Wetenschap & Techniek
Kamertemperatuur?

In bijna elke woonkamer hangt hij wel: de thermostaat. Hierop staat hoe warm het is in huis. Om het lekker warm te maken in huis, moet het ongeveer 20 graden zijn. Dat noemen we kamertemperatuur. Dus als je een lekker warm bad neemt, moet die dan ook 20 graden zijn?

Koud!

Als je een bad vult met water van 20 graden, voelt dat super koud! Als je in de zomer gaat zwemmen in de zee, is die ook vaak ongeveer deze temperatuur. Maar dan voelt hij nog super koud!

Hoe komt het dat lucht van 20 graden heel anders voelt dan water van 20 graden?!

Warmtegeleiding

Je kunt je behoorlijk branden aan een metalen pan. Dat komt omdat metaal heel goed warmte opneemt. Dat noemen we warmtegeleiding. Niet elk materiaal is daar even goed in.

Moleculen

Als je heel ver inzoomt op een lepel, dan zie je dat hij uit moleculen bestaat. Dat zijn hele kleine balletjes, die vlak bij elkaar zitten. Door warmte van bijvoorbeeld vuur, gaan die balletjes heel hard trillen.

Als een balletje dichtbij andere balletjes zit, botsen ze tegen andere balletjes aan. Zo gaan ze allemaal heel hard trillen.

Verschillende afstanden

Bij water zitten deze moleculen veel dichter bij elkaar dan bij lucht. Dus als een molecuul in water gaat trillen, geeft hij dat heel snel door aan de andere moleculen. En dan gaan ze allemaal heel hard trillen!

Maar bij lucht zitten die deeltjes heel ver uit elkaar, dus is het heel moeilijk om die trillingen door te geven. Er botsen daardoor veel minder luchtdeeltjes tegen je aan dan hoeveel waterdeeltjes je aanraakt als je in bad zit.

Bibberen in het water

Doordat je meer waterdeeltjes aanraakt, voelt water kouder. Want de warmte van jouw lichaam (die is warmer dan 20 graden) wordt dan aan heel veel deeltjes afgegeven. Jij koelt dan zelf af omdat je het water opwarmt! En daarom voelt water op 20 graden kouder aan dan lucht.