Hoe word je niet gehackt?

Wetenschap & Techniek
Hacken

Misschien heb je weleens van het woord hacken gehoord. Hacken is een supergroot begrip, je kunt bijvoorbeeld sites hacken of beveiligingssystemen. Maar mensen kunnen ook jouw wachtwoord hacken.

Waarom is een sterk wachtwoord belangrijk?

Een sterk wachtwoord is daarom belangrijk! Je wilt liever niet dat de hackers bijvoorbeeld in je e-mail, of in je Snapchat account een kijkje kunnen nemen. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je een goed en sterk wachtwoord bedenkt!

Hoe kunnen hackers in je account?

In de eerste instantie kan iedereen jouw wachtwoord proberen te raden. Als jij de naam van je hond je of paard als wachtwoord hebt, of je geboortedatum, is dit natuurlijk niet zo moeilijk! Ook zijn er wachtwoorden die veel te vaak worden gebruikt zoals:

 

  • ·      Wachtwoord123
  • ·      abcd1234
  • ·      Naam van je sportclub
  • ·      Favoriete film

 

Als je jouw wachtwoord hierin herkent, is ‘ie dus niet zo sterk!

Hoe verzin je een goed wachtwoord?

Allereerst is het belangrijk dat je niet overal hetzelfde wachtwoord voor gebruikt. Als je dan ergens op wordt gehackt, kunnen ze gelijk overal bij. Naast overal een ander wachtwoord te gebruiken, werkt het goed om hoofdletters, cijfers en tekens in je wachtwoord te gebruiken. Kortom: gebruik dus geen namen die je vaak gebruikt, verander je wachtwoord eens in de zoveel tijd en gebruik minimaal 12 karakters!