3 weetjes over lijm die je nog niet wist!

Wetenschap & Techniek
Edson in lijmval

In deze aflevering van Tim vs. Edson gaat het erom wie de meeste meters in een lijmval kan maken! De lijmval is ''levensgroot'' en plakt niet een klein beetje.. Deze keer gaat het om een bak slijm!

Veel soorten lijm

Je hebt verschillende soorten lijm. Denk aan houtlijm of knutsellijm voor het plakken van papiertjes op een heel groot A3 papier. Je hebt ook textiellijm. Deze lijm kan je dan weer gebruiken voor het plakken van stof. Genoeg om te plakken! En daarom hebben wij drie weetjes voor je verzameld, zodat jij deze weetjes kan vertellen tijdens je eerstvolgende bouwproject! Lees snel verder!

Spinnen gebruiken lijm

1. Spinnen gebruiken lijm

Je zal het misschien niet verwachten, maar ook in de natuur komen verschillende soorten lijmen voor. Het gaat dan om natuurlijke lijmen die door de dieren of door andere organismen zelf worden aangemaakt. Een spinnenweb heeft namelijk dezelfde werking als lijm. Spinnen maken gebruik van een soort kleefmiddel. Hierdoor blijven insecten aan het web vastzitten.

2. Het speeksel van een boerenzwaluw werkt als lijm

Boerenzwaluwen maken (net als spinnen) gebruik van een soort kleefmiddel. Voor een stevig nest gebruiken ze hun eigen speeksel als lijm. Het nest bestaat uit modder en kleine takjes. Om voor een stevige constructie te zorgen, voegt een boerenzwaluw zijn of haar eigen speeksel toe aan de modder. Hierdoor wordt het nest sterk genoeg voor de eitjes.

3. Pindakaas is het wondermiddel

Het kan zomaar gebeuren dat lijm per ongeluk aan je handen blijft plakken. Smeer een beetje pindakaas op het plekje (of olie). Lijm hecht namelijk niet aan iets dat vet is.