Hoe komen de cijfertjes op een meetlint/rolmaat?

Wetenschap & Techniek
Twee soorten meetlint. Een wit lint in inches en een geel lint in centimeters

Op school gebruik je een liniaal om kleine afstanden te meten. Maar wat als je nu grotere dingen wilt opmeten. Dan gebruik je een meetlint of rolmaat! Maar hoe komen die cijfertjes er eigenlijk op? Willem Wever weet het!

Voorbereiding

Voordat ze beginnen met het in elkaar zetten van de rolmaat, wordt er eerst een 3D-tekening gemaakt in een computerprogramma. Vervolgens worden vijf dunne stroken staal door een machine gehaald, en bespoten met een primer. Een primer is een stofje dat ervoor zorgt dat verf goed blijft zitten. Na de primer worden de stroken over een aantal rollen getrokken die ze voorzien van een laagje verf.

Cijfertjes

De geverfde stroken worden weer opgerold op een spoel. Daarna worden ze door een andere machine gehaald. Deze print de cijfers en streepjes op de stroken. Vaak wordt zwarte inkt gebruikt voor millimeters/centimeters en rode inkt voor meters. Als de cijfertjes er goed op staan, worden de stroken verhit. Dit doen ze zodat het plastic laagje dat er daarna overheen wordt getrokken, goed blijft zitten. Zo blijven de cijfertjes langer leesbaar!

Lees ook: Hoe kun je de hoogte van bergen meten?

Staal

Je kan een meetlint heel ver uitrollen, maar hoe blijven ze rechtop? Dit komt doordat een machine een soort vouw in het midden van de strook maakt. Die vouw zorgt ervoor dat als je je meetlint uitrolt, hij niet om knakt. Aan het begin van de strook wordt een soort metalen haakje bevestigd. Dit is super handig als je alleen bent en iets op moet meten!

Springveer

Het is natuurlijk wel zo handig dat je meetlint zichzelf weer oprolt als je klaar bent. Daarom wordt er een stalen springveer aan de binnenkant van de plastic behuizing geplaatst. Aan die veer wordt het meetlint bevestigd. Als je het meetlint uittrekt, rolt de veer mee uit. Maar laat je het meetlint los dan zorgt die springveer ervoor dat hij zichzelf weer oprolt!

Lees ook: Hoe werkt een weegschaal?

Extra lang

Sommige meetlinten zijn zo lang dat ze te zwaar zouden worden als ze van staal gemaakt zouden worden. De hele lange meetlinten worden dan ook gemaakt van glasvezel. Verschillende glasvezels worden bij elkaar gevoegd en door een vat gehaald. Het vat is gevuld met plastic, en vormt een laagje om de glasvezels. Zo krijg je een hele lange strook. Vervolgens worden cijfers op het meetlint gedrukt. Een camera controleert of er geen drukfouten op het lint verschijnen. Daarna wordt de tape opgerold. Bij hele lange varianten wordt er geen veer gebruikt omdat je dan een heel zwaar meetlint zou krijgen! In plaats daarvan wordt er een soort spoeltje aan de behuizing gemaakt dat er voor zorgt dat je het makkelijk op kan rollen. Een laser controleert daarna nog een keer of alle cijfers kloppen. Als de meetlinten teveel afwijken van de standaard maten worden ze afgekeurd.