Hoe werkt luchtvochtigheid?
Je hebt vast wel eens een beslagen raam gezien. Dit komt doordat er water in de lucht zit. Dat noemen we luchtvochtigheid. Wat betekent dit en hoe wordt het gemeten?
Afhankelijk van de temperatuur
Luchtvochtigheid gaat over de hoeveelheid vocht in de lucht. De lucht kan maar een bepaalde hoeveelheid vocht bevatten. En hoe hoog de luchtvochtigheid is, hangt af van de temperatuur. Warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht.
Relatieve luchtvochtigheid
Om te kijken hoeveel waterdamp er in de lucht zit, wordt gekeken naar de relatieve vochtigheid. Dit gaat over de vochtigheid vergeleken met de maximale luchtvochtigheid.
Als de relatieve vochtigheid 100 procent is, is de luchtvochtigheid maximaal. Bij 50 procent bevat de lucht de helft van de maximaal mogelijke hoeveelheid waterdamp.
Meten is weten
De luchtvochtigheid wordt gemeten door de haarhygrometer. Dit apparaat kijkt naar de hoeveelheid water in de lucht. Buiten kan dit heel erg verschillen: van 20 tot 100 procent. Binnen in huis is het meestal 60 tot 70 procent.
Te veel vocht
Een hoge luchtvochtigheid kan zorgen dat schimmels harder groeien. Daarvan kun je allergische reacties krijgen, maar ook hoofdpijn, benauwdheid, hoesten en last van verkoudheid in je neus. Voor mensen met longproblemen is een vochtige lucht vaak onprettig.
Als het heel warm is én heel vochtig, kun je last krijgen van je hart- en bloedvaten. Het lichaam kan dan namelijk de warmte niet kwijt door te zweten, want je huid is al vochtiger dan normaal. Je kunt daar zelfs jeuk en blaasjes van krijgen.
Te droog
Maar te droge lucht is ook niet goed. Je kunt dan juist meer gaan zweten en daardoor uitdrogen. Ook je ogen kunnen uitdrogen als de lucht heel droog is. En in droge lucht verspreiden virussen zich makkelijker, waardoor je sneller ziek wordt.
Bron: Rijksoverheid, KNMI