DIY: TieDye T-shirt

Wetenschap & Techniek
TieDye

TieDye shirts, ze zijn alweer een tijdje helemaal terug in de mode. Misschien heb je ze wel eens voorbij zien komen op social media of ze zien hangen in de winkel. Eigenlijk hoef je helemaal niet naar de winkel om een TieDye shirt te kopen, want je kunt ze ook gewoon zelf maken.

Je kunt dit natuurlijk ook met andere kledingstukken en in andere kleuren en maken!

Wat heb je nodig

- Witte T-Shirts. De shirts kunnen het best 100% katoen zijn

- Handschoenen

- Textielverf in de kleur die je wilt gebruiken.

- Elastieken

- Plastic zakken 

- Spuitflessen waar je de verf in kunt doen

Aan de slag! 

Stap 1: 

Maak het T-shirt in de vorm hoe je de TieDye wilt hebben. Er zijn hier verschillende methodes voor. Je kunt het T-shirt bijvoorbeeld in het midden vasthouden en draaien als een spiraal. Je kunt het shirt vanaf beneden naar boven oprollen, of je kunt hem opkreukelen tot je er een prop van hebt. 

 

Stap 2:

Bind de T-shirts vast met elastieken. Bind de elastieken er omheen op een manier dat er ruimte tussen zit om de verf te doen straks. 

 

Stap 3: 

Doop je kleding in water en wring het daarna goed uit. 

 

Stap 4: 

Meng een beetje textielverf met warm (niet kokend) water, tot het de juiste kleur heeft.

 

rekje

Stap 5: 

Leg een rek met openingen ertussen (denk aan een grillrekje zoals op de foto). Zorg dat je een bak gebruikt waarin de verf kan druppelen. Je kunt de natte T-shirt prop hierop neerleggen en de stukken die tussen de elastieken kleuren met de spuitbus. Dit kun je doen met verschillende kleuren maar ook met 1 kleur. Als het T-shirt gekleurd is met de textielverf stop je het in een zak en laat je de verf intrekken. Hoelang je de verf laat intrekken hangt af van hoe sterk je wilt dat het effect wordt. Als je een lichte pastelkleur wilt, is 2 uurtjes genoeg en anders kun je het shirt 24 uur laten liggen in de zak. 

tye die

Stap 6:

Als de verf is ingetrokken kun je het kledingstuk uitspoelen met koud water (laat de elastieken eerst zitten). Na een tijdje uitspoelen kun je de elastieken erafhalen en de rest ook uitspoelen.  Hierna kun je je shirt wassen in de wasmachine. Het is belangrijk dat je maar 1 TieDye shirt in de wasmachine doet, voor het geval dat je er meer hebt gemaakt. 

 

Stap 7: 

Laat het opdrogen en stuur een foto van jouw TieDye creatie naar willem.wever@kro-ncrv.nl!